Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a decedat miercuri seara, după ce avionul în care se afla s-a prăbușit în regiunea Tver din Rusia.

Evgheni Prigojin a murit într-un accident aviatic

Liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a decedat în urma unui accident de avion în Rusia. Tragedia s-a produs miercuri seara, în regiunea Tver, Rusia. Alte două persoane ce se aflau la bordul avionului de mici dimensiuni au decedat împreună cu liderul grupării Wagner. Avionul pornise de la Moscova spre Sankt Petersburg. În luna iunie, grupul Wagner a lansat o lovitură de stat eşuată împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Martorii din regiune spun că înainte ca avionul să se prăbușească au auzit două zgomote puternice. După aceea, aripa și stabilizatorul navei au căzut lângă o fermă abandonată din satul Kuzhenkino. Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că toate cele 10 persoane din avion, inclusiv trei membri ai echipajului, au murit în accident.

Printre victime se află și Dmitri Utkin, mâna dreaptă a lui Prigojin. Agenția pentru aviație a pornit o anchetă pe marginea acestui caz pentru a stabili circumstanțele în care a avut loc tragedia și cauzele incidentului. Prigojin avea vârsta de 62 de ani.

Piloții avionului nu au raportat o situație de urgență

Avionul s-a aflat în zbor aproximativ jumătate de oră, după care s-a prăbușit și a luat foc. Presa din Rusia amintește că este pentru a doua oară deja când Prigojin este declarat mort după prăbușirea avionului. Prima dată, liderul Wagner a fost declarat mort pe 13 octombrie 2019 în Congo. Se speculează că avionul lui Prigojin ar fi fost doborât de apărarea aeriană, însă nu există nicio confirmare oficială a acestei informații.

O comisie specială a Agenției Federale de Transport Aerian a pornit o investigație pe urma acestei tragedii. Comisia a început colectarea materialelor faptice în ceea ce privește pregătirea echipajului, starea tehnică a aeronavei, situația meteorologică de pe ruta de zbor, activitatea serviciilor de dispecer și radio la sol.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

De asemenea, se vor căuta și mijloace de control obiectiv la bord pentru decodarea și analiza ulterioară a înregistrărilor cutiei negre. Potrivit grupului Wagner, piloții avionului nu au raportat nicio situație de urgență la bordul aeronavei.

Avionul în care se afla Prigojin a dispărut de pe radar la 26 de minute de la decolare. La ora 17.54 avionul a decolat de pe aeroportul Sheremetyevo spre Pulkovo. Într-un moment, placa a dispărut de pe radar, iar echipajul nu a răspuns la apelurile dispecerului. Martorii oculari susțin că avionul ar fi căzut la ora 18:22, fără o aripă.

Reacția Ucrainei și a SUA la moartea lui Prigojin

În urma celor întâmplate miercuri, SUA a venit cu o reacție. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat că "nimeni nu ar trebui să fie surprins" dacă rapoartele privind prezența lui Prigojin la bordul avionului care s-a prăbușit în această seară în Rusia.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

"Am văzut rapoartele. Dacă se confirmă, nimeni nu ar trebui să fie surprins. Războiul dezastruos din Ucraina a dus la o armată privată care a mărșăluit spre Moscova, iar acum - s-ar părea - la acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al NSC, Adrienne Watson, într-un comunicat.

Cu o reacție la cele întâmplate a venit și Ucraina. Mihailo Podoliak, consilier al Șefului Biroului Prezidențial al Ucrainei a transmis un mesaj după tragedia în care liderul Wagner a decedat.

"Prigojin a semnat un mandat special de condamnare pentru el însuși, în momentul în care a crezut în garanțiile bizare ale lui Lukasenko și în cuvântul de onoare absurd al lui Putin.Eliminarea demonstrativă a lui Prigojin și al lui Utkin, la două luni după tentativa de lovitură de stat, este un semnal din partea lui Putin către elitele rusești înaintea alegerilor din 2024. Lipsa de loialitate este egală cu moartea. Acesta este mesajul pe care Putin a vrut să îl transmită astăzi tuturor celor care ar îndrăzni să nu îi fie loiali pentru alegerile din 2024", a declarat acesta.
Citeste si:
Războiul s-a mutat în Rusia. Ce este obligată să facă armata lui...
Războiul s-a mutat în Rusia....

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 August 2023 - 07 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.