Rusia este în prag de război civil, la un an și ceva de la invazia în Ucraina. Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, și-a trimis mercenarii și susține că ar fi pus stăpânire pe orașul Rostov. Acesta are drept scop să schimbe conducerea Ministerului rus al Apărării.

Prigojin anunță că a pus stăpânire pe orașul Rostov

Noaptea trecută, şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că trupele sale au intrat în Rusia și ar fi luat controlul asupra orașului Rostov. Guvernatorul regiunii Rostov din Rusia le-a cerut locuitorilor să nu iasă din case. Mercenarii Wagner erau însoțiți de tancuri și blindate ușoare și au ocupat sediul ministerului Apărării din orașul Rostov, dar și sediul poliției și primăria.

Între timp, la Moscova, Prigojin a fost declarat agent străin și pus sub acuzare pentru "rebeliune armată". Până acum, militarii Wagner și armata rusă nu s-au atacat, însă au fost înregistrate schimburi de focuri de armă. Conflictul dintre grupul Wagner și ministerul rus al Apărării a început după ce armată ar fi bombardat, la ordinele ministrului Șoigu, o bază Wagner aflată în spatele frontului, în Ucraina.

Mercenarii lui Prigojin susțin că atacul a venit din partea ramatei ruse. Evgheni Prigojin l-a acuzat de acest atac pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și șeful statului major al armatei ruse, Gherasimov.

"Ministrul Apărării a venit în Rostov special ca să conducă o operațiune împotriva grupării Wagner. A folosit artileria și piloți de elicoptere într-un mod stupid, ca să ne distrugă.

Consiliul Comandanților grupării Wagner a decis: răul adus de conducerea militară asupra țării trebuie oprit. (Ei) nu țin cont de viețile soldaților. Au uitat ce înseamnă "justiție", o vom aduce înapoi. Cei care i-au distrus azi pe oamenii noștri, care au distrus zeci de mii de vieți ale unor soldați ruși, vor fi pedepsiți".", a anunțat Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner.
Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

FSB l-a pus pe Prigojin pe lista agentilor străini

În urma acuzațiilor și amenințărilor lui Prigojin, serviciul rus de informații, FSB, a anunțat că l-a pus pe lista agenților străini și a cerut unităților Wagner să nu asculte ordinele acestuia și să îl aresteze cu prima ocazie.

Prigojin, spune că războiul din Ucraina a fost planificat și a fost dorit de o mână de oameni influenți din Rusia.

"Războiul era necesar pentru ca o mână de ticăloși să triumfe și să se auto-promoveze, să arate ce armată puternică avem și pentru ca Șoigu să primească gradul de mareșal. Oligarhii aveau nevoie de război. Era cerut de clanul care conduce, cu adevărat, Rusia. Acest clan de oligarhi care obține tot ce dorește."

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a solicitat mercenarilor să nu facă o greșeală și să nu execute ordinele lui Prigojin

Citeste si:
Anunțul lui Putin după rebeliunea lui Prigojin. Le-a oferit trei...
Anunțul lui Putin după...

„Facem apel la luptătorii armatei private să nu facă o greşeală ireparabilă, să înceteze orice acţiune armată împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru arestarea acestuia.

Declaraţiile şi acţiunile lui Prigojin sunt de fapt un apel la declanşarea unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei şi reprezintă o lovitură în spate pentru militarii ruşi care luptă împotriva forţelor pro-fasciste ucrainene.

Toate informaţiile răspândite pe reţelele de socializare în numele lui Evgheni Prigojin despre presupusul bombardament asupra unităţilor din spatele Wagner nu corespund realităţii şi reprezintă o provocare informative”, se arată într-un comentariu al FSB.
Citeste si:
Discursul lui Joe Biden, așteptat de o lume întreagă: „Hamas şi...
Discursul lui Joe Biden,...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Iunie 2023 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.