Un avion de luptă rusesc a lovit o dronă MQ-9 Reaper a SUA deasupra Mării Negre, în urma căruia drona s-a prăbușit. Rușii neagă acuzațiile aduse la adresa lor.

Un avion rusesc a provocat prăbușirea unei drone americane

Incidentul a avut loc marți dimineața. în jurul orei 8.00. Drona americană MQ-9 Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau deasupra Mării Negre. Potrivit unui oficial american, unul dintre avioanele rusești ar fi zburat în fața dronei și a eliberat combustibil în fața aeronavei fără pilot în mod intenționat.

La scurt timp, unul dintre avioane a deteriorat elicea dronei americane Reaper, aceasta aflându-se pe spatele dronei. În urma daunelor care au fost aduse asupra elicei, forțele SUA au fost nevoite să prăbușească drona Reaper în apele internaționale din Marea Neagră. Urmează ca astăzi, SUA să îl convoace pe ambasadorul Rusiei la Washington.

Care este versiunea Forțelor Aeriene americane cu privire la acest incident

În urma incidentului produs marți dimineață în apele internaționale ale Mării Negre, Forțele Aeriene americane au transmis un comunicat în care se menționează faptul că unul dintre avioanele rusești a lovit elicea dronei americane cu intenție pentru ca autoritățile americane să prăbușească drona în Marea Neagră.

„La aproximativ 7:03 AM, una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinându-l pe comandamentul american să ia decizia prăbușirii dronei MQ-9 în apele internaționale. De câteva ori înainte de coliziune, avioanele Suhoi Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă neprofesionalism”, se arată în comunicat.

Generalul James Hecker, comandantul U.S. Air Forces Europe a declarat că aeronava MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional în momentul în care a avut loc lovitura din partea avionului rusesc, lucru care a și dus la prăbușirea și pierderea completă a dronei MQ-9.

Citeste si:
Rusia, repetiții de război în Marea Neagră. Cum răspunde Ucraina...
Rusia, repetiții de război în...

Președintele Joe Biden a fost anunțat despre incident

Președintele SUA, Joe Biden, a fost anunțat despre incidentul care a avut loc în Marea Neagră în această dimineață de către consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Șeful statului american a spus că nu este obișnuit ca aeronavele rusești să intercepteze aeronave americane deasupra apelor Mării Negre, iar alte interceptări de acest fel nu au avut loc în ultimele săptămâni.

„Este intenția Departamentului de Stat să se adreseze oficialilor ruși și să facă cunoscute în mod expres și direct îngrijorările noastre legate de acest incident”, a spus Kirby, fără a menționa dacă a avut loc deja contactul între SUA și Rusia.

Citeste si:
Prima zi din Aventour 2023: Am probat elixirul tinereții și am...
Prima zi din Aventour 2023:...

Rusia neagă ca ar fi lovit drona americă. Explicația oferită de ei

După incidentul care s-a produs în Marea Neagră, Ministerul rus al Apărării a declarat că avioanele rusești de luptă nu au intrat în contact cu drona americană MQ-9 Reaper. Ba mai mult, ministerul susține că drona s-a prăbușit din cauza „manevrelor bruște”.

„Luptătorii ruși nu și-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu UAV și s-au întors în siguranță pe aerodromul lor de origine”, a spus ministerul apărării.

Ministrul Apărării spune că drona americană MQ-9 Reaper a intrat într-un zbor necontrolat, din această cauză ar fi pierdut altitudine și în cele din urmă s-a ciocnit de suprafața apei ca urmare a manevrei bruște.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Martie 2023 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.