Ucraina va participa la programul Uniunii Europene de cumpărare în comun de gaze de pe pieţele globale. Țara are ca obiectiv să achiziționeze 2 miliarde de metri cubi de combustibil înainte de iarna viitoare, a transmis joi şeful politicii energetice a UE, comisarul Kadri Simson.

Ucraina va cumpăra gaze în comun cu țările Uniunii Europene

Teritoriile UE, care încearcă să înlocuiască gazul rusesc, vor să facă o cerere în comun pentru a semna primele contracte colective de gaze în lunile următoare. Astfel, pot începe să umple depozitele înaintea vârfului de cerere din timpul iernii.

„Ucraina a indicat că, pe lângă propria producţie internă, ar putea avea nevoie, pentru o iarnă sigură, de încă 2 miliarde de metri cubi”, a declarat joi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o conferinţă de presă.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care gestionează achiziţiile comune de gaz ale UE, a avut miercuri o videoconferinţă cu furnizorii internaţionali de gaze.

Oficialul a declarat că Europa este pe cale să își extindă capacitatea de retransformare a gazelor naturale lichefiate la 227 de miliarde de metri cubi până în 2024, coparatic cu 178 de miliarde de metri cubi în prezent, pe măsură de țările vor schimba gazul rusesc cu alte surse de aprovizionare.

Cu ce ajută Ucraina participarea la schema UE?

Participarea la schema UE ar putea ajuta Ucraina să evite penuria de gaze. Din cei 27,3 miliarde de metri cubi de gaze pe care Ucraina i-a folosit în anul 2021, producția internă a reprezentat aproape 19,8 miliarde de metri cubi. Importurile au fost de 2,6 miliarde de metri cubi, iar 4,9 miliarde de metri cubi de gaze au fost luate din depozitele subterane.

Estimările inițiale ale companiei energetice de stat Naftogaz sugerează că producția de gaze a Ucrainei a fost de aproape 18 miliarde de metri cubi în 2022. Ucraina utilizează puțin gaz pentru a produce electricitate, dar se bazează pe acest combustibil pentru încălzire și industrie, ramuri vulnerabile în care în care lociturile rusești ar afecta infrastructura.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

De asemenea, nici nu importă gaze direct din Rusia, dar conductele ucrainene transportă în continuare o parte din gazul rusesc către Europa. Rusia a bombardat infrastructura energetică a Ucrainei în ultimele luni, iar joi a lansat atacuri cu rachete în Ucraina, ucigând cel puţin şase civili şi forţând centrala nucleară de la Zapororjie să iasă din reţea.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Martie 2023 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.