Ptoeste violente în Georgia din cauza legii „agenților străini”
Marți seara, protestatarii din Georgia au aruncat cu pietre și bombe cu benzină în poliție, după ce Parlamentul a anunțat că susține un proiect cu privire la „agenții străini”. Criticii spun că această lege reprezintă o schimbare autoritară, iar prin urmare, aceștia au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea. Forțele de ordine au fost nevoiți să intervină în centrul capitalei Tbilisi cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene, după ce situația a scăpat total de sub control. Oamenii care au fost răniți au primit ajutor medical chiar pe treptele scărilor Parlamentului.
Oamenii legii au încercat să calmeze oamenii și să îi facă să se disperseze, însă fără prea mare succes. Populația din Georgia, fost stat sovietic, se teme că proiectul de lege ar putea afecta procesul de aderare al țării la UE. Potrivit legii care a fost susținută de partidul aflat la guvernare, Visul Georgian, orice organizații care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate ar fi obligate să se înregistreze ca „agenți străini”, în caz contrar, ei riscă amenzi substanțiale.
Oamenii din Georgia spun că acest proiect de lege le amintește de o altă lege din Rusia din anul 2012, care în acea vreme era folosită pentru a reprima disidența. Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, spune că este de partea protestatarilor și că el tot nu este de acord cu adoptarea acestei lege. Ba mai mult, liderul țării vrea să pună veto asupra legii, însă Parlamentul ar putea totuși să treacă peste acest vot.
„Ei reprezintă Georgia liberă, o țară care își vede viitorul în Occident și nu va lăsa pe nimeni să îi ia acest viitor. Nimeni nu are nevoie de această lege... toți cei care au votat pentru această lege au încălcat constituția”, a declarat șefa statului, într-o adresă înregistrată în Statele Unite, unde se află într-o vizită oficială.
Citeste si:Zelenski cere ca Rusia să nu mai aibă drept de veto la ONU
UE a refuzat să ofere Georgiei statut de candidat
Populația din Georgia speră ca țara să facă parte în viitor din Uniunea Europeană. Mai bine de 200 de ani, Georgia a făcut parte din Imperiul Rus și Uniunea Sovietică, iar regimul comunist a fost o teroare pentru oamenii din Georgia. În anul 1991, statul a reușit să devină independent și să scape de controlul URSS.
„Am venit aici pentru că știu că țara mea aparține Europei, dar guvernul meu înțelege. Suntem aici pentru a ne proteja țara pentru că nu vrem să fim din nou parte a Rusiei”, a spus protestatarul Demetre Shanshiashvili, în vârstă de 30 de ani. El a făcut referire la cele aproape două secole pe care Georgia le-a petrecut ca parte a Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice.
Partidul de guvernare, care susține aderarea Georgiei la Uniunea Europeană, a adus critici la adresa inițiatorilor proiectului de lege. Luni, în Parlamentul Georgiei, audierea comisiei cu privire la proiectul de lege s-a încheiat cu o bătaie. Mai bine de 60 de organizații ale societății civile și instituții de presă au anunțat că nu sunt de acord cu această lege și că, în cazul în care aceasta totuși va fi adoptată, nu o vor respecta. În ultimii ani, Guvernul Georgiei s-a confruntat cu critici din partea observatorilor, care au declarat că țara se îndreaptă spre autoritarism. În luna iunie, Uniunea Europeană a refuzat să acorde Georgiei statutul de candidat alături de Moldova și Ucraina, pe motivul unor reforme politice și judiciare blocate.
Franta doreste limitarea dreptului de veto in cazul crimelor in masa
Despre autor:
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Noi centre comerciale în țară. Românii de la K2 Retail Properties deschid...
Sursa: retail.ro
-
Americanii care alimentează companiile din România cu energie nucleară proprie
Sursa: green.start-up.ro
-
Ce planuri are PKO Bank în România: cea mai mare bancă din Polonia are active...
Sursa: futurebanking.ro
-
Nintendo a dezvăluit oficial Nintendo Switch 2
Sursa: start-up.ro
-
Femeile recunosc de ce s-au culcat cu un bărbat căsătorit, iar motivele sunt wow
Sursa: kudika.ro
-
Rugăciune de seară scurtă - Ghid complet pentru liniște sufletească
Sursa: garbo.ro
-
Elena Lasconi critică decizia de a închide mai devreme unele secții de votare...
Sursa: wall-street.ro