Val de proteste violente în Georgia, după ce Parlamentul a acceptat o nouă lege care se referă la „agenții străini”. Ciocnirile dintre manifestanți și oamenii legii s-au lăsat cu scandal și bătăi. Protestatarii au aruncat cu pietre și bombe cu benzină. Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că este total de acord cu nemulțumirea protestatarilor.

Ptoeste violente în Georgia din cauza legii „agenților străini”

Marți seara, protestatarii din Georgia au aruncat cu pietre și bombe cu benzină în poliție, după ce Parlamentul a anunțat că susține un proiect cu privire la „agenții străini”. Criticii spun că această lege reprezintă o schimbare autoritară, iar prin urmare, aceștia au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea. Forțele de ordine au fost nevoiți să intervină în centrul capitalei Tbilisi cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene, după ce situația a scăpat total de sub control. Oamenii care au fost răniți au primit ajutor medical chiar pe treptele scărilor Parlamentului.

Oamenii legii au încercat să calmeze oamenii și să îi facă să se disperseze, însă fără prea mare succes. Populația din Georgia, fost stat sovietic, se teme că proiectul de lege ar putea afecta procesul de aderare al țării la UE. Potrivit legii care a fost susținută de partidul aflat la guvernare, Visul Georgian, orice organizații care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate ar fi obligate să se înregistreze ca „agenți străini”, în caz contrar, ei riscă amenzi substanțiale.

Oamenii din Georgia spun că acest proiect de lege le amintește de o altă lege din Rusia din anul 2012, care în acea vreme era folosită pentru a reprima disidența. Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, spune că este de partea protestatarilor și că el tot nu este de acord cu adoptarea acestei lege. Ba mai mult, liderul țării vrea să pună veto asupra legii, însă Parlamentul ar putea totuși să treacă peste acest vot.

„Ei reprezintă Georgia liberă, o țară care își vede viitorul în Occident și nu va lăsa pe nimeni să îi ia acest viitor. Nimeni nu are nevoie de această lege... toți cei care au votat pentru această lege au încălcat constituția”, a declarat șefa statului, într-o adresă înregistrată în Statele Unite, unde se află într-o vizită oficială.

Citeste si:
Zelenski cere ca Rusia să nu mai aibă drept de veto la ONU
Zelenski cere ca Rusia să nu...

UE a refuzat să ofere Georgiei statut de candidat

Populația din Georgia speră ca țara să facă parte în viitor din Uniunea Europeană. Mai bine de 200 de ani, Georgia a făcut parte din Imperiul Rus și Uniunea Sovietică, iar regimul comunist a fost o teroare pentru oamenii din Georgia. În anul 1991, statul a reușit să devină independent și să scape de controlul URSS.

Am venit aici pentru că știu că țara mea aparține Europei, dar guvernul meu înțelege. Suntem aici pentru a ne proteja țara pentru că nu vrem să fim din nou parte a Rusiei”, a spus protestatarul Demetre Shanshiashvili, în vârstă de 30 de ani. El a făcut referire la cele aproape două secole pe care Georgia le-a petrecut ca parte a Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice.

Partidul de guvernare, care susține aderarea Georgiei la Uniunea Europeană, a adus critici la adresa inițiatorilor proiectului de lege. Luni, în Parlamentul Georgiei, audierea comisiei cu privire la proiectul de lege s-a încheiat cu o bătaie. Mai bine de 60 de organizații ale societății civile și instituții de presă au anunțat că nu sunt de acord cu această lege și că, în cazul în care aceasta totuși va fi adoptată, nu o vor respecta. În ultimii ani, Guvernul Georgiei s-a confruntat cu critici din partea observatorilor, care au declarat că țara se îndreaptă spre autoritarism. În luna iunie, Uniunea Europeană a refuzat să acorde Georgiei statutul de candidat alături de Moldova și Ucraina, pe motivul unor reforme politice și judiciare blocate.

Citeste si:
Franta doreste limitarea dreptului de veto in cazul crimelor in masa
Franta doreste limitarea...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Martie 2023 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.