Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri că va avea „în următoarele zile” un „contact direct” cu omologul său rus Vladimir Putin. Cei doi vor discuta despre industria nucleară civilă și centrala Zaporojie, în legătură cu care Moscova și Kievul se acuză reciproc de bombardamente.

Emmanuel Macron a anunțat că va avea, în următoarele zile, un „contact direct” cu Vladimir Putin

„Intenţionez să am un contact direct cu el (cu Vladimir Putin) în următoarele zile, în primul rând pe subiecte ce ţin de industria nucleară civilă şi centrala Zaporojie, după un schimb" cu directorul-general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a afirmat preşedintele francez pentru presă, în timpul vizitei sale la Salonul Primarilor din Parcul Expoziţional din Paris.

De partea rusă, „deocamdată nu există niciun acord cu privire la o convorbire la telefon cu preşedintele francez”. „La drept vorbind, nu există nicio propunere concretă cu privire la acest subiect”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la finalul summitului Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), la Erevan.

Operatorul ucrainean Energoatom a transmis că trei centrale nucleare ale ţării au fost "deconectate" miercuri de la reţeaua electrică după lovituri ruse ce au vizat infrastructuri energetice şi au provocat pene masive de curent.

„Strategia rusă este de a aduce la disperare populaţia", a afirmat Emmanuel Macron. „Şi parlamentarii noştri au un rol de jucat”, a adăugat preşedintele francez, amintind că Franţa găzduieşte pe 13 decembrie "o conferinţă la Paris pentru rezistenţa şi rezilienţa ucraineană".

Îndemnul lui Zelenski pentru autoritățile franceze

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat marți pe primarii francezi să furnizeze ajutor țării sale pentru a opri Rusia să folosească în această iarnă frigul „ca armă de distrugere în masă”, într-un mesaj difuzat în timpul congresului Asociației Primarilor din Franța (AMF) la Paris.

Citeste si:
Proteste violente la Paris împotriva reformei pensiilor
Proteste violente la Paris...

„Kremlinul vrea să transforme frigul iernii în armă de distrugere în masă”, a declarat preşedintele ucrainean într-o înregistrare video subtitrată, difuzată în cadrul unui omagiu pentru Ucraina organizat de AMF cu ocazia congresului său la care a participat o delegaţie de parlamentari ucraineni.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Noiembrie 2022 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.