Centrala nucleară din Zaporojie, care se află sub controlul forțelor armate ruse din luna martie, a fost deconectată de la alimentarea cu curent electric în urma unui bombardament.

Centrala nucleară din Zaporojie a rămas fără curent electric

Anunțul a fost făcut de societatea nucleară ucraineană Energoatom. Aceasta a anunțat că uzina are curent electric datorită generatoarelor sale diesel pentru cazuri de urgenţă.

„Generatoarele diesel s-au activat automat. Rezervele de carburant diesel disponibile pentru funcţionarea lor în acest mod vor fi suficiente pentru zece zile", a transmis societatea pe canalul de Telegram.

Din cauza unui bombardament, centrala a rămas fără alimentare electrică. Energoatom acuză Rusia de această situație.

„În această noapte, la ora (locală) 00:59, din cauza unui nou bombardament al trupelor ruse, ultima linie de alimentare cu energie electrică - linia Dniprovska de 750 de kilowaţi - a fost avariată şi deconectată de la sistemul de alimentare. În consecinţă, centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată complet", mai precizează Energoatom.

Retail jobs

Centrala Zaporojie rămâne o întreprindere ucraineană

Energoatom susține că sunt ireale planurile de conectare a unităţilor energetice în condiţii în care centrala a fost bombardată şi prezintă avarii la toate liniile.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a menționat în timpul vizitei sale la Kiev, că centrala nucleară de la Zaporojie, care se află acum sub controlul autorităților de la Moscova, rămâne a fi o întreprindere ucraineană.

Oficialul spune că va iniția o discuție cu oficialii Rusiei despre un posibil acord cu ajutorul căruia se va putea crea o zonă de protecţie în jurul centralei pentru a se evita un accident nuclear, în continuare „o posibilitate foarte, foarte clară". Centrala nucleară de la Zaporojie este un subiect „fierbinte” pentru ambele țări, în special în contextul actual al războiului din Ucraina declanșat de Rusia.

Citeste si:
AIEA cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie:...
AIEA cere Rusiei să se...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Octombrie 2022 - 05 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.