Urmează alegerile intermediare din Statele Unite ale Americii (SUA), marți, 8 noiembrie. Analiștii spun că acestea vor face mai mult decât să modeleze următorii doi ani de președinție a lui Joe Biden. Care este marea miză și ce spun sondajele?

Alegeri intermediare în SUA, 8 noiembrie

La acest scrutin, alegătorii îi vor desemna pe congresmenii din legislativul de la Washington și, practic, din toate legislativele locale, cât și guvernatorii a 36 din cele 50 de state.

Organizate la doi ani după alegerile prezidenţiale, aceste alegeri de la jumătatea mandatului, „midterms”, sunt de fapt transformate într-un referendum asupra ocupantului Casei Albe. În mai bine de 160 de ani, partidul preşedintelui a scăpat rar de un vot-sancţiune.

Ce este în joc?

Impactul acestor alegeri poate fi decisiv. Joe Biden le cere americanilor să îi încredințeze majorități suficiente pentru a ocoli regulile parlamentare care acum îl împiedică să legalizeze avortul la nivel național ori să interzică puștile de asalt.

Retail jobs

„Americanii sunt cei care aleg", a spus preşedintele într-un discurs recent. Avortul, armele, sistemul de sănătate, sunt toate „pe buletinul de vot", a completat el. La rândul lor, republicanii promit să ducă o luptă acerbă împotriva inflaţiei şi a crizei opiaceelor şi să-şi continue ofensiva împotriva sportivilor transgender.

Candidaţii „Grand Old Party” au promis că vor lansa o serie de anchete parlamentare asupra lui Joe Biden, a consilierului său pentru pandemie Anthony Fauci şi a ministrului justiţiei, Merrick Garland, dacă vor obţine majoritatea în Camera reprezentanţilor.

De asemenea, ei plănuiesc să pună capăt activității comisiei care investighează atacul asupra Congresului SUA desfășurat de susținători ai lui Donald Trump.

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

Ce spun sondajele?

Conform celor mai recente sondaje de opinie, opoziția republicană are mari șanse de a obține în plus cel puțin 10 până la 20 de locuri în camera inferioară, destul pentru a-și asigura o majoritate. Sondajele sunt mai amestecate în ceea ce privește destinul Senatului, unde democrații speră să își păstreze majoritatea.

Ce pot alege americanii?

Președintele SUA nu este pe buletinele de vot în această toamnă. Așa cum se face la fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a SUA sunt puse în joc. În Senat, care are 100 de membri aleşi, mandatele durează şase ani. Mai mult de o treime vor fi reînnoite pe 8 noiembrie: 35 de locuri.

Noii aleşi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023. Totodată, americanii vor alege o parte din guvernatori și o serie întreagă de aleși locali, care decid politicile din statul lor privind avortul, reglementările de mediu etc.

Citeste si:
Donald Trump va candida la alegerile prezidențialele din SUA din 2024
Donald Trump va candida la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Noiembrie 2022 - 08 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.