Aviația israeliană a transmis că a executat, vineri dimineață, lovituri aeriene împotriva unor „situri militare” în Fâșia Gaza după tiruri de rachete dinspre enclava palestiniană spre teritoriul israelian.

Aviația israeliană a executat, vineri dimineață, lovituri în Fâșia Gaza

Anterior, joi, armata israeliană și surse locale au anunțat primele tiruri cu rachete începând din luna august dinspre Fâșia Gaza spre Israel, unele proiectile căzând în enclavă, iar un altul fiind interceptat de scutul antirachetă israelian.

Aceste tiruri intervin în vreme ce Israelul se pregătește să formeze guvernul sub conducerea lui Benjamin Netanyahu, cât și după un raid israelian la Jenin, bastion al facțiunilor palestiniene în Cisiordania ocupată, împotriva unui comandant al Jihadului Islamic, a doua grupare islamistă armată palestiniană după Hamas, la putere în Fâşia Gaza.

După aceste tiruri, „armata israeliană a ţintit un sit militar subteran de producţie de rachete” al Hamas în Fâşia Gaza. La rândul lor, surse de securitate din Gaza au vorbit despre zece lovituri împotriva a două „situri militare” în centrul acestei enclave cu 2,3 milioane de locuitori.

Pe de altă parte, în Cisiordania ocupată au loc raiduri aproape zilnice ale armatei israeliene şi o creştere a confruntărilor şi a atacurilor împotriva forţelor israeliene. Joi, Israelul a omorât patru palestinieni, printre care un presupus atacator şi un combatant islamist, au arătat medici şi responsabili din domeniul securităţii.

Blinken și Lapid au purtat o discuție telefonică

Într-o convorbire telefonică purtată joi seară cu premierul israelian Yair Lapid, șeful diplomației americane Antony Blinken și-a exprimat „profunda îngrijorare cu privire la situaţia din Cisiordania, mai ales tensiunile în creştere, violenţele şi pierderile de vieţi umane, atât israeliene, cât şi palestiniene, şi a subliniat necesitatea pentru toate părţile să se implice de urgenţă într-o detensionare”, a transmis Departamentul de Stat.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Comunicatul Departamentului de Stat a mai precizat că Blinken a discutat cu Lapid pentru „a felicita Israelul pentru alegerile libere şi imparţiale şi a-i mulţumi prim-ministrului pentru parteneriatul său”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Noiembrie 2022 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.