Armata israeliană a susţinut luni că a neutralizat un tunel săpat din Fâşia Gaza de mişcarea islamistă Hamas aflată la putere în enclava palestiniană care ducea spre teritoriul israelian.

Israel anunță că a neutralizat un tunel al mișcării Hamas din Fâșia Gaza

"Vorbim de un tunel de atac cu două drumuri separate care au ajuns pe teritoriul israelian, dar nu a trecut de noua barieră subterană din beton cu senzori", a declarat generalul de brigadă Nimrod Aloni într-un comunicat.

"Prin urmare, tunelul nu a reprezentat o ameninţare pentru israelienii din zona adiacentă Fâşiei Gaza", a adăugat armata israeliană, menţionând că tunelul a fost construit în afara oraşului Gaza.

Tunelul nu a fost detonat, dar mai târziu armata israeliană a declarat pentru AFP că a deplasat la faţa locului "materiale (...) care au făcut posibilă sigilarea completă" a tunelului, făcându-l inaccesibil pentru palestinieni.

Hamas a declarat luni că "rezistenţa palestiniană are dreptul de a folosi toate mijloacele posibile pentru a-şi optimiza capacităţile" împotriva Israelului.

În decembrie 2021, statul evreu a anunţat că a finalizat construcţia barierei ce o separă de enclava palestiniană, un "zid de fier" cu o parte subterană pentru a împiedica săparea tunelurilor.

Anunţul de luni vine la o săptămână după încheierea ostilităţilor de trei zile dintre Israel şi gruparea Jihadul Islamic, a doua mişcare armată ca mărime din Gaza, după Hamas. Cel puţin 49 de palestinieni, inclusiv combatanţi, dar şi civili - adulţi şi copii -, au murit în timpul acestui val de violenţe care s-a încheiat cu un armistiţiu pe 7 august, mediat de Egipt.

Din 2007, Israelul a impus un blocaj asupra Fâşiei Gaza, un teritoriu de 2,3 milioane de locuitori afectat de sărăcie şi şomaj, notează Agerpres.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 August 2022 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.