Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luni Ucrainei să garanteze siguranţa navelor care folosesc coridorul pentru exportul de cereale. Liderul de la Kremlin a acuzat o „amenințare” după un atac ce a vizat flota rusă din Crimeea.

Președintele Vladimir Putin cere Ucrainei să garanteze siguranța navelor

„Ucraina trebuie să garanteze că nu va exista nicio ameninţare la adresa siguranţei navelor civile", a declarat Putin într-o conferinţă de presă, acuzând Kievul că a folosit coridorul de cereale pentru atac şi că aceasta a justificat retragerea sa din acordul privind exporturile ucrainene.

„Acest atac a fost lansat de Ucraina împotriva navelor Flotei Mării Negre (...) Ei au creat un pericol pentru navele noastre şi navele civile", a continuat el.

„Este o ameninţare pentru navele noastre şi navele civile", a adăugat Putin, subliniind în acelaşi timp că Rusia nu s-a retras din acordul privind exporturile de cereale ucrainene, ci l-a „suspendat".

Miniştrii de externe rus şi turc, Serghei Lavrov şi Mevlut Cavusoglu au abordat problema luni, într-o convorbire telefonică potrivit Moscovei. Rusia a declarat duminica trecută că a recuperat rămăşiţele unei drone utilizate cu o zi înainte pentru a ataca flota sa din Sevastopol, în Crimeea.

Reprezentanții țării au susținut că aceste drone au folosit coridorul de securitate dedicat transportului de cereale şi că una dintre ele ar fi putut fi lansate de pe „o navă civilă" închiriată în cadrul Iniţiativei de la Marea Neagră.

Cancelarul Scholz respinge acuzațiile Rusiei împotriva Ucrainei privind pregătirea unei „bombe murdare”

Cancelarul german Olaf Scholz a respis luni acuzațiile Rusiei conform cărora Ucraina ar pregăti o „bombă murdară”. Scholz împărtăşeşte punctul de vedere al preşedintelui ucrainean Volodimr Zelenski potrivit căruia inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), solicitate de Kiev şi care au început, vor înlătura toate îndoielile cu privire la acest lucru, a menţionat cancelaria germană într-un comunicat după o convorbire telefonică a celor doi lideri.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Oficialul german a condamnat și atacurile persistente ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene. Scholz şi Zelenski au cerut, totodată, să nu se pună în pericol aplicarea şi prelungiarea acordului privind cerealele sub egida Naţiunilor Unite pentru a nu afecta securitatea alimentară globală. Liderul german a reiterat dorința teritoriului său de a continua să sprijine politic, financiar și umanitar Ucraina.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Noiembrie 2022 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.