Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat pe ruşi că au minat barajul hidrocentralei Kakhovka, din regiunea Herson, aflată sub controlul forțelor moscovite. Șeful statului ucrainean vorbește despre un dezastru istoric. În cazul în care acesta va fi distrus, ar dispărea chiar și canalul Crimeii de Nord, care asigură alimentarea cu apă a peninsulei. Pe de altă parte, rușii spun că ucrainenii sunt cei care vor să lovească hidrocentrala și au publicat inclusiv hărți cu posibilele inundații. Specialiștii occidentali de la ISW susțin că armata rusă se pregătește să se retragă din Herson. Acțiunea ar fi o acoperire pentru distrugerea barajului printr-un atac sub steag fals, adică atribuit inamicilor.

Dezastru istoric dacă rușii ar arunca în aer barajul Kakhovka

Rusia are în plan să pregătească un atac sub steag fals la centrala hidroelectrică de la Kakhovka, sunt de părere experții americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War/ISW).

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, în data de 20 octombrie, că armata rusă a minat barajul Kakhovka și că o explozie a acestuia ar elibera peste 18 milioane de metri cubi de apă, ceea ce ar determina inundarea masivă a așezărilor de lângă Nipru, chiar și a orașului Herson.

„Rusia creează în mod deliberat terenul pentru un dezastru la scară largă în sudul Ucrainei. Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și agregatele hidrocentralei Kahovka. Aceasta este una dintre instalațiile mari de energie. Barajul acestei hidrocentrale reține aproximativ 18 milioane de metri cubi de apă. Dacă teroriștii ruși aruncă în aer acest baraj, peste 80 de așezări, inclusiv Herson, se vor afla în zona imediată de inundații .

Sute, sute de mii de oameni pot fi afectați. Distrugerea barajului ar opri alimentarea cu apă a unei mari părți din sudul Ucrainei. Acest atac terorist rusesc ar putea lăsa centrala nucleară Zaporojie fără apă pentru răcire, apa centralei este luată din lacul de acumulare de la Kakhovka. Ar fi complet distrus și canalul construit pentru a furniza apă Crimeei", a declarat Zelenski.

Canalele rusești acuză forțele ucrainene de bombardarea centralei de la Kakhovka și au difuzat grafice care arată traseul inundațiilor, în cazul unei spargeri a barajului.

ISW susține că, de fapt, rușii sunt cei care ar arunca barajul în aer, plasând vina pe ucraineni, pentru a justifica o nouă retragere umilitoare din Herson, unde au suferit pierderi.

Conform unor hărți publicate de bloggerul militar rus Rybar, și atribuite ucrainenilor, distrugerea barajului de la Kakhovka ar duce la inundarea orașului Herson în două ore. Nivelul apei eliberate care va inunda regiunea ar ajunge la 5 metri și va fi în creștere timp de 14 ore, potrivit graficelor, iar apa s-ar deplasa cu o viteză de 24 de km pe oră, susțin hărțile.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...



Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Octombrie 2022 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.