Problemele logistice cu care se confrunta Rusia în sudul Ucrainei s-au acutizat după explozia de pe podul Kerci, în data de 8 octombrie, au semnalizat luni serviciile secrete britanice într-o actualizare a informațiilor despre situația de pe frontul din Ucraina.

Serviciile secrete britanice, aflate pe frontul din Ucraina, au semnalat probleme logistice pentru Rusia după explozia de pe frontul Kerci

„În condiţii de tensiune pentru prezenţa rusă în Herson, pe fondul deteriorării liniilor de aprovizionare prin Crimeea, linia terestră de comunicaţii prin regiunea Zaporojie (sud) devine din ce în ce mai importantă pentru sustenabilitatea ocupaţiei ruse”, apreciază Ministerul britanic al Apărării într-un buletin pe care îl publică cu regularitate pe Twitter.

Forțele ruse din sudul Ucrainei își intensifică fluxul logistic de aprovizionare prin Mariupol, oraș-port la Marea Azov, în încercarea de a compensa capacitatea redusă de transport a podului, parțial avariat, se arată în actualizare.

În dimineața zilei de 8 octombrie, pe podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, de teritoriul rus, infrastructură cu rol-cheie în privința aprovizionării acestora, s-a produs o puternică explozie.

Un tren cu vagoane cisternă cu combustibil a sărit în aer. Rusia a declarat că podul, un proiect de suflet pentru președintele rus Vladimir Putin, este bine păzit de sisteme de apărare antiaeriană și de militari ruși. Șeful de stat a subliniat fiabilitatea acestei infrastructuri, conform agențiilor internaționale de presă.

Moscova a atribuit serviciilor speciale ucrainene responsabilitatea pentru explozia de pe pod și a reacționat prin atacuri cu rachete asupra întregului teritoriu al Ucrainei, chiar și asupra Kievului, lovind îndeobi infrastructuri energetice și obiective civile.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

UE: Sprijinul militar acordat Ucrainei se intensifică

Uniunea Europeană (UE) își intensifică sprijinul militar pentru Ucraina prin lansarea, luni, a unei misiuni de formare a 15.000 de soldați ucraineni pe teritoriul său și o nouă tranșă de 500 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu arme.

„Este o mare premieră pentru UE”, a comentat un responsabil european. „Nu am efectuat niciodată o misiune de această amploare”, a marcat acesta.

Miniștrii de Externe ai celor 27 de țări membre urmează să aprobe luni aceste două decizii, în cursul unei reuniuni la Luxemburg, iar misiunea va fi imediat operațională, a menționat o sursă diplomatică, conform AFP, agenție citată de Agerpres.

De altfel, mai multe misiuni de formare sunt în curs de desfășurare în diferite state membre, în special în Germania și Franța, unde militari ucraineni sunt instituiți să folosească tunuri, lansatoare de rachete și sisteme de apărare antiaeriană furnizate de europeni.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Octombrie 2022 - 04 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.