Fostul procuror Kenneth Starr, care a condus acuzarea împotriva preşedintelui democrat Bill Clinton în cazul Monica Lewinsky, a murit marţi la vârsta de 76 de ani, a anunţat familia sa.

Kenneth Starr, procurorul din dosarul Clinton/Lewinsky, a murit la 76 de ani

Juristul, care l-a apărat pentru scurt timp pe Donald Trump într-un alt proces de destituire, a murit într-un spital din Houston „din cauza unor complicaţii în urma unei intervenţii chirurgicale", a devoalat familia sa într-un comunicat.

Kenneth Starr a dobândit notorietate mondială la sfârşitul anilor 1990, investigând, în calitate de procuror special, legătura lui Bill Clinton cu o stagiară de la Casa Albă, Monica Lewinsky.

Combativitatea sa împotriva preşedintelui, pe care l-a constrâns să-şi dezvăluie public escapadele sexuale, nu a fost suficientă pentru a-l doborî. În cele din urmă, Bill Clinton a fost achitat de Senat în anul 1999.

Kenneth Starr, care nu şi-a ascuns niciodată sensibilităţile republicane, a lucrat apoi ca avocat, profesor, rector universitar sau comentator pentru canalul conservator Fox News.

În ianuarie 2020, el a participat la apărarea lui Donald Trump în cursul primului său proces de destituire. Acuzat că a condiţionat ajutorul militar acordat Ucrainei de deschiderea unei anchete asupra fiului rivalului său Joe Biden, preşedintele republican a fost achitat graţie sprijinului senatorilor din partidul său.

Bill Clinton-Monica Lewinsky, subiect de presă și după 20 de ani

Subiectul Bill Clinton-Monica Lewinsky rămâne unul de interes pentru presă și la 20 de ani distanță de evenimentele care au uimit America. În luna februarie a acestui an, Monica Lewinsky a mărturisit într-un articol publicat de revista Vanity Fair că a suferit de strs post-traumatic cauzat de mediatizarea legăturii sale și de ancheta procurorului Kenneth Star.

Citeste si:
Procurorul general al Ucrainei: Soldații ruși folosesc tot mai...
Procurorul general al...

Dacă multe vreme a susținut că relaţia cu Bill Clinton era una consimţită, Lewinsky a revenit acum, afirmând că tinereţea sa, 22 de ani pe atunci, şi diferenţa de statut între ea, o tânără stagiară, şi Bill Clinton, preşedintele Americii, făceau însăşi ideea de consimţământ a fi una cel puțin discutabilă.

Și Bill Clinton a comentat pe marginea acestui subiect. Întrebat de NBC dacă i-a cerut scuze personal vreodată Monicăi Lewinsky, fostul șef de stat a spus: „„Am spus de mai multe ori public că îmi pare rău. Este total diferit. Scuzele erau publice”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.