Peste 40 % dintre americani cred că un război civil este probabil să izbucnească în următorii zece ani, conform unui sondaj al YouGov și The Economist, citat de The Guardian.

Sondaj: Peste 40% dintre americani cred că un război civil este probabil să izbucnească în următorii 10 ani

Peste două cincimi dintre americani sunt de părere că un război civil este într-o oarecare măsură probabil în următorii zece ani, conform unui sondaj realizat de YouGov și The Economist. Procentul crește la mai bine de jumătate în râdul „republicanilor convinși”, notează The Guardian. Rezultatele cercetărilor YouGov și ale cotidianului The Economist sunt asemănătoare celor din alte sondaje.

La finalul săptămânii trecute, senatorul din statul Carolina de Sud Lindsey Graham a prezis izbucnirea unor „revolte pe străzi” în cazul în care Donald Trump este acuzat că a păstrat documente secrete după ce a părăsit Casa Albă, materiale recuperate de FBI din locuința fostului șef de stat, în luna august.

Mary McCord, un fost procuror general adjunct interimar, a declarat pentru CNN că este „incredibil de iresponsabil ca un oficial ales să facă ameninţări voalate de violenţă dacă forţele de ordine şi Departamentul de Justiţie... îşi fac treaba”.

A spune „oamenii sunt supăraţi pot fi violenţi”, arată că „ceea ce (Trump) ştie şi ceea ce ştie şi Lindsey Graham... este că oamenii ascultă, se mobilizează şi fac lucruri”, a adăugat el. „6 ianuarie a fost rezultatul aceluiaşi tip de tactică a preşedintelui Trump şi a aliaţilor săi”, a mai subliniat McCord.

Nouă morți, inclusiv sinucideri în rândul ofițerilor de poliție, au fost legate de atacul de la Capitoliu din data de 6 ianuarie 2021, când Donald Trump le-a spus susținătorilor „să lupte din răsputeri” pentru a răsturna rezultatele alegerilor prezidențiale.

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

Din acel moment, îngrijorările referitoare la violență politică au crescut. Mai mulți specialiști sunt de părere că un conflict armat la scară largă, precum Războiul Civil American din 1861-1865, rămâne puțin probabil.

Totuși, mulți se tem de o creștere a diviziunii politice și îndeosebi a violenței politice, luând seama că politicienii republicani care susțin afirmațiile lui Donald Trump despre frauda electorală candidează pentru Congres și posturi-cheie de stat.

„Țările cu democrații și guverne la fel de puternice ca ale SUA nu cad în război civil, dar dacă instituțiile noastre slăbesc, povestea ar putea fi diferită”, a declarat Rachel Kleinfeld, specialist în conflicte civile la Carnegie Endowment for International Peace.

Citeste si:
„Război Civil” iminent la cinema, din 12 aprilie
„Război Civil” iminent la...

În sondal, 65% dintre respondenți au declarat că violența politică a crescut de la începutul anului 2021, iar 62% consideră că violența politică va crește în următorii câțiva ani.

Totodată, participanții au fost întrebați și „Gândindu-ne la următorii 10 ani, cât de probabil credeţi că va exista un război civil în această ţară?”. Dintre toți, 43% au spus că izbucnirea unui război civil este cel puțin probabilă. Printre democrații puternici și independenți, cifra a fost de 40%, dar dintre republicanii convinși, 54% au spus că războiul civil este într-o oarecare măsură probabil.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.