Ucraina va susţine propunerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind stabilirea unei „zone de protecţie şi de siguranţă nucleară'' la centrala nucleară Zaporojie, dacă este vorba de „demilitarizarea" instalaţiei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucraina sprijină propunerea privind crearea unei zone de protecție la centrala Zaporojie, afirmă președintele Zelenski

Anunţul vine după ce marţi după-amiază a fost publicat raportul cu concluziile inspecţiei efectuate de AIEA săptămâna trecută la această centrală nucleară din sudul Ucrainei. În prezent, aceasta se află sub controlul forţelor ruse.

„Raportul semnalează prezenţa echipamentelor militare ruseşti pe teritoriul centralei nucleare, subliniază presiunea exercitată asupra specialiştilor noştri nucleari şi face referiri clare la ocupaţia militară rusă", a afirmat în noaptea de marţi spre miercuri Zelenski în discursul său zilnic, potrivit EFE.

În cursul reuniunii de marţi a Consiliului de Securitate al ONU, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a avertizat că prezenţa vehiculelor şi echipamentelor militare ruse în perimetrul centralei exercită o presiune excesivă asupra uzinei şi că, prin urmare, ar trebui retrase. Totodată, „comunicarea cu autoritatea de reglementare ucraineană, care a fost întreruptă, trebuie restabilită", a spus el.

Cât despre propunerea directorului AIEA de a fi creată o zonă de protecţie la centrală, trebuie văzut conţinutul concret al unui astfel de instrument: ce înseamnă mai exact această protecţie, a afirmat Zelenski.

„Dacă conţinutul acestei propuneri este demilitarizarea teritoriului centralei nucleare - şi este logic, pentru că prezenţa militară rusă a fost cea care a adus centrala Zaporojie în pragul unei catastrofe radioactive - atunci putem susţine o astfel de zonă de protecţie demilitarizată", a adăugat preşedintele ucrainean.

Chiar și așa, preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat că organizaţiile internaţionale „din zilele noastre" au nevoie de „un mandat mult mai larg pentru acţiunile lor".

„Lumea nu numai că merită, ci are nevoie ca reprezentanţii AIEA să oblige Rusia să demilitarizeze teritoriul centralei nucleare şi să redea Ucrainei controlul deplin al acesteia", a afirmat el.

Citeste si:
Centrala nucleară Zaporojie rămâne sub controlul Rusiei
Centrala nucleară Zaporojie...

În cazul în care Rusia pune lumea „în pragul unei catastrofe radioactive, înseamnă că lumea trebuie să aibă mijloacele adecvate pentru a pune Rusia în condiţii în care un stat terorist va fi forţat să pună capăt terorii", este concluzia președintelui ucrainean.

Totodată, preşedintele ucrainean consideră drept „un pas important" propunerea Bruxellesului de a restricţiona eliberarea de vize pentru cetăţenii ruşi, deoarece „Europa nu poate fi un loc de plimbare pentru ucigaşi şi cei care îi susţin".

Pe lângă faptul că este o problemă morală, „este şi o problemă elementară de securitate", deoarece „Rusia a trimis în mod repetat asasini în Europa sub aspectul de turişti obişnuiţi", a spus Zelenski în discursul său nocturn.

Citeste si:
Ce părere are Zelenski despre organizarea alegerilor prezidențiale...
Zelenski nu este de acord cu...

„Au admirat suficient turla catedralei din Salisbury, străzile germane şi depozitele de arme din Cehia. Destul. Europa nu este un loc de plimbare pentru ucigaşi şi pentru cei care îi susţin", a insistat el, referindu-se la cei doi presupuşi agenţi ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), Anatoli Cepiga şi Aleksandr Mîşkin, suspectaţi de otrăvirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, potrivit Agerpres.

Întrebaţi în emisiunea redactorului şef al RT, Margarita Simonian, ce făceau la Salisbury, unde locuia Skripal, cei doi agenţi GRU au declarat că au mers să admire faimoasele turle ale catedralei din acest oraş din Anglia. De asemenea, agenţi GRU sunt suspectaţi de aruncarea în aer a unui depozit de muniţii în Cehia şi de asasinarea unui georgian de origine cecenă în Germania.

Citeste si:
Volodimir Zelenski, vizită istorică în România. Se va întâlni cu...
Volodimir Zelenski, vizită...

Comisia Europeană a propus marţi restricţionarea eliberării de noi vize pentru cetăţenii ruşi care doresc să călătorească în Uniunea Europeană, precum şi nerecunoaşterea paşapoartelor eliberate de Moscova în regiunile ocupate din Ucraina.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.