Orice misiune întreprinsă de agenţia nucleară a ONU pentru a inspecta centrala nucleară Zaporojie din Ucraina nu poate trece prin capitala Kiev deoarece este prea periculos, a declarat marţi un diplomat rus citat de agenţiile de presă de la Moscova.

Rusia crede că este periculos ca AIEA să treacă prin Kiev pentru a vizita centrala nucleară Zaporojie

„Imaginaţi-vă ce înseamnă să se treacă prin Kiev, înseamnă să se ajungă la centrala nucleară prin linia întâi", a spus jurnaliştilor, conform RIA, Igor Vişnevetski, directorul adjunct al Departamentul de proliferare nucleară şi control al armelor din ministerul rus de externe. „Acesta este un risc uriaş având în vedere că forţele armate ale Ucrainei nu sunt toate formate în acelaşi mod".

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat luni, la New York, că secretarul general al ONU a evaluat că organizaţia are logistică şi capacitatea de securitate necesare pentru a putea sprijini orice misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala Zaporojie, controlată de forţele ruse.

Conform agenţiei de presă Tass, Igor Vişnevetski a mai declarat că o astfel de misiune nu are mandat pentru a aborda „demilitarizarea" centralei nucleare Zaporojie, aşa cum cere Kievul, deoarece se poate ocupa doar de „îndeplinirea garanţiilor AIEA".

Un avion de vânătoare a escortat o aeronavă de recunoaștere britanică afară din spațiul aerian al Rusiei

Ministerul rus al apărării a informat luni că o aeronavă de recunoaştere britanică a încălcat frontiera aeriană a Rusiei în apropiere de Capul Sviatoi Nos, situat între Marea Barents şi Marea Albă, informează Reuters, citat de Agerpres.

„Avionul a încălcat graniţa de stat rusă în zona Capului Sviatoi Nos", în regiunea de nord a oraşului Murmansk, a precizat Moscova, conform EFE.

Citeste si:
Centrala nucleară Zaporojie rămâne sub controlul Rusiei
Centrala nucleară Zaporojie...

Un avion rusesc de luptă a forţat aeronava britanică să iasă din spaţiul aerian al Rusiei, a adăugat ministerul de la Moscova într-un comunicat. Este vorba de un MiG-31BN al apărării aeriene, care a decolat şi a identificat aeronava inamică ca fiind un avion de război de cercetare radio-electronică şi de spionaj RC-135 al forţelor aeriene britanice. Aeronava rusă i-a ordonat acesteia să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse în zona Mării Barents.

De la începutul campaniei militare ruse în Ucraina, Regatul Unit a fost unul din principalii aliaţi ai Kievului, oferindu-i acestuia armament greu şi asistenţă financiară.

Peninsula Kola este situată la câteva sute de kilometri de Finlanda, care se va alătura în curând Alianţei Nord-Atlantice, ca şi Suedia, după aprobarea aderării celor două ţări nordice la summitul de la Madrid, desfăşurat la sfârşitul lunii iunie. Autorităţile ruse au acuzat NATO că a sporit în mod periculos prezenţa aviaţiei în apropierea graniţelor sale, în special în regiunile baltice şi arctice.

Citeste si:
AIEA cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie:...
AIEA cere Rusiei să se...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.