Ţările membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au cerut din nou Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie şi să pună capăt acţiunilor sale împotriva siturilor nucleare, au transmis surse diplomatice pentru DPA și AFP.

AIEA cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie

Rusia trebuie să-şi retragă imediat personalul şi să „renunţe la revendicarea nefondată de proprietate” asupra acestei centrale nucleare din sud-estul Ucrainei, este rezoluția adoptată joi de consiliul guvernatorilor AIEA reunit la Viena.

Totodată, consiliul guvernatorilor şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că angajaţii ucraineni de la uzină sunt supuşi presiunilor de către partea rusă, care a operat mai multe arestări în rândul acestora.

Textul, prezentat de Canada şi Finlanda, a fost aprobat de 24 din cele 35 de state membre ale Consiliului guvernatorilor, au precizat doi diplomaţi contactaţi de AFP. Rusia şi China au votat împotrivă, iar şapte ţări s-au abţinut (Pakistan, India, Africa de Sud, Namibia, Kenya, Vietnam, Arabia Saudită). Reprezentanţii a două state au fost absenţi.

Aceasta este a treia rezoluţie a AIEA împotriva Rusiei de la începutul războiului declanşat de Moscova împotriva Ucrainei la 24 februarie. Două rezoluţii pe această temă au fost adoptate, în martie, şi, apoi, în septembrie, când bombardamentele fără încetare pe teritoriul Ucrainei au stârnit temeri cu privire la riscul unui accident nuclear.

În acest text, Consiliul guvernatorilor al AIEA îşi „exprimă profunda preocupare” faţă de refuzul Rusiei de a opri atacurile împotriva centralelor din Ucraina. Situaţia creată la centrala nucleară Zaporojie, aflată din luna martie sub controlul Rusiei, îngrijorează cel mai mult, având în vedere că se află în teritoriul anexat de Moscova.

Citeste si:
Centrala nucleară Zaporojie rămâne sub controlul Rusiei
Centrala nucleară Zaporojie...

Nu departe de linia de demarcaţie între teritoriile controlate de Kiev şi cele ocupate de Rusia, uzina este cu regularitate vizată de bombardamente, de care cele două tabere se acuză reciproc. Apelurile internaţionale la demilitarizarea centralei s-au înmulţit în ultima vreme, dar fără rezultat, notează AFP, citat de Agerpres.

Inspectori AIEA sunt prezenţi la centrala Zaporojie de la începutul lunii septembrie, iar directorul Agenţiei, subordonată ONU, Rafael Grossi, este antrenat de mai multe săptămâni în negocieri pentru crearea unei zone de protecţie în jurul uzinei.

Discuţiile, despre care el spune că sunt „extrem de complicate”, urmăresc să atingă un obiectiv „foarte simplu”: „Nu trageţi în centrală, nu trageţi din centrală!”, a rezumat Grossi miercuri, în prima zi a reuniunii trimestriale a Consiliului guvernatorilor AIEA, cerând să se acţioneze 'cât mai repede posibil'.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Noiembrie 2022 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.