Raportul anual privind apărarea publicat vineri de guvernul nipon arată că războiul din Ucraina ar putea strânge relațiile militare ruso-chineze, transmite Kyodo.

Guvernul nipon apreciază că războiul din Ucraina ar putea strânge relațiile militare ruso-chineze

„Pentru Rusia, care este izolată internaţional şi şi-a uzat forţele terestre din cauza agresiunii împotriva Ucrainei, importanţa cooperării politice şi militare cu China ar putea creşte", arată documentul ministerului japonez al apărării, care dedică acestui subiect un capitol nou.

În document se arată că posibilitatea unei colaborări ruso-chineze aprofundate în domeniul Apărării trebuie „monitorizată cu atenție”, dat fiind că ar putea avea un „impact direct” asupra mediului de securitate al Japoniei.

Acest prim raport al guvernului sub conducerea premierului Fumio Kishida a fost publicat în contextul confruntării între Rusia şi G7, grupul naţiunilor celor mai dezvoltate economic, din care face parte şi Japonia. Războiul din Ucraina nu pare să se apropie de final, în ciuda sancţiunilor economice impuse Moscovei de SUA şi aliaţii lor, însă neaplicate de China.

În acelaşi timp, Beijingul a continuat să acţioneze în coordonare cu Moscova, inclusiv printr-o misiune comună de survol cu bombardiere al Mării Japoniei, Mării Chinei de Est şi Pacificului, la sfârşitul lunii mai.

Raportul blamează Rusia pentru crearea unei situații „fără precedent” prin invadarea țării vecine, acțiune militară „efectuată fățiș, incompatibilă cu legea și ordinea internaționale și care costă vieți de oameni nevinovați”. Tolerarea unor asemenea acțiuni ar putea încuraja „implicații incorecte” conform cărora modificarea unilaterală a statu-quoului va fi permisă şi în alte regiuni, inclusiv în Asia, de aceea Japonia şi comunitatea internaţională nu trebuie să le treacă cu vederea.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Kyodo notează că această declarație se referă la China, care potrivit documentului își extinde activitățile militare maritime și aeriene, îndeosebi în Marea Chinei de Est. Beijingul „se angajează în încercări unilaterale și coercitive de a schimba statu-quoul de bază propriilor afirmații”.

China continuă să acţioneze „în mod impunător" în problemele maritime în care interesele sale sunt în conflict cu ale altor ţări, inclusiv prin "acţiuni periculoase care ar putea provoca situaţii neprevăzute". Aceste acţiuni, alături de „transparenţa insuficientă" a politicilor chineze de apărare, constitutie „un motiv de îngrijorare gravă" pentru regiune şi pentru comunitatea internaţională.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Beijingul consideră Taiwanul o provincie chineză rebelă

Kyodo mai notează că Beijingul consideră Taiwanul o provincie chineză rebelă, care trebuie unită cu China continentală. În cadrul unei conferinţe de presă după publicarea raportului, ministrul japonez al apărării, Nobuo Kishi, a declarat că „tensiunile regionale sunt în creştere, iar China îşi demonstrează disponibilitatea de a realiza reunificarea cu Taiwanul prin forţă”.

Cât despre Coreea de Nord, raportul arată că aceasta a lansat, de la începutul anului curent, mai multe rachete „cu o frecvență extrem de ridicată și într-un mod nou”, iar acțiunile sale constituie „amenințări grave și iminente” pentru securitatea Japoniei. Phenianul s-ar putea angaja şi în alte „provocări", adaugă documentul; Kyodo apreciază că este vorba de o sugestie a posibilităţii unui al şaptelea test nuclear nord-coreean, primul după 2017.

Citeste si:
Prima iubire nu se uită niciodată! Alex Delea a suferit enorm din...
Prima iubire nu se uită...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.