Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că se înregistrează progrese în negocierile privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră. Liderul de la Kremlin i-a mulţumit omologului său turc Recep Tayyip Erdogan pentru „medierea" în acest dosar, în cadrul unei întâlniri la Teheran.

Președintele rus Vladimir Putin spune că există progrese în negocierile privind exporturile de cereale din Ucraina

„Aş vrea să vă mulţumesc pentru eforturile de mediere, pentru că aţi propus Turcia ca teren de negociere în privinţa problemelor de producţie alimentară, a problemelor de exporturi de cereale prin Marea Neagră", a declarat Putin, conform unor afirmaţii incluse într-un comunicat de presă transmis de Kremlin.

„Datorită medierii dvs., am avansat. Este adevărat, nu sunt reglate încă toate chestiunile, însă există mişcare şi este un lucru bun", a adăugat el.

Cei doi lideri se află la Teheran pentru discuţii cu omologul lor iranian, Ebrahim Raisi, despre conflictul din Siria, dar şi despre războiul din Ucraina. Putin şi Erdogan ar urma să discute în Iran despre mecanismele pentru a permite exporturile, prin culoare maritime sigure, de cereale din Ucraina, blocate de ofensiva militară rusă în această ţară, cu riscul de a provoca o criză alimentară mondială. Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că va fi gata în scurt timp un „document final" pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina.

În cadrul întâlnirii de marţi cu Erdogan, Vladimir Putin a evocat de asemenea „numeroase chestiuni" privind rezolvarea conflictului din Siria, precum şi „o altă chestiune importantă", rezolvarea conflictului din Nagorno-Karabah.

„Avem o ordine de zi foarte încărcată. Sunt extrem de bucuros să vă văd", i-a mai spus Putin lui Erdogan.

Washingtonul acuză că Rusia lucrează la anexarea teritoriilor ucrainene aflate sub controlul său

Rusia „lucrează la anexarea teritoriilor ucrainene" intrate sub controlul său în ultimele luni, folosind acelaşi „mod de operare" ca şi pentru Crimeea în 2014, a acuzat marţi Casa Albă, notează AFP, citat de Agerpres.

„Guvernul rus dispune de planuri detaliate pentru a anexa o serie de regiuni din Ucraina, printre care Herson, Zaporojie, precum şi regiunile întregi Doneţk şi Lugansk", a declarat John Kirby, care coordonează comunicarea preşedintelui american Joe Biden pe probleme strategice.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.