Europa se pregătește pentru o iarnă grea, de teama că rușii vor tăia complet gazul. Italia și Spania iau măsuri drastice. Cum au în plan Germania și Franța să raționalizeze consumul de energie în anotimpul rece?

Europa face pregătiri pentru o iarnă fără gaze, de teama că Rusia va tăia complet gazul

Spania este dependentă de gazul rusesc într-o proporție mică, de 17%, ba chiar a devenit și exportator de gaz pentru Europa, datorită capacității mari de stocare a gazului lichefiat adus pe cale maritimă. Totuși, și spaniolii sunt obligați să facă economii drastice la energie.

Pentru a-i ajuta să facă faţă perioadei de criză, guvernul de la Madrid a anunţat că navetiştii vor beneficia de abonamente de tren gratuite începând din 1 septembrie, seniorii cu pensii mici vor primi în plus un ajutor de 60 de euro pe lună, iar elevii de peste 16 ani, o bursă suplimentară de 100 de euro.

Mai mult, impozitele la facturile de energie vor fi tăiate cu 80%. Până la iarnă, aleșii din Spania și-au sfătuit cetățenii să își izoleze mai bine ferestrele și ușile pentru o eficiență energetică mai mare.

Italia se pregătește, de asemenea, de alte temperaturi în case la iarnă. Guvernul recomandă ca în clădirile de birouri temperatura să fie setată la 19 grade Celsius, iar programul de lucru să fie redus, ca în cazul programului magazinelor, care s-ar putea închide cel târziu la ora 19. Autoritățile de acolo au informat că vor reduce și iluminatul stradal.

Și Germania și Franța au un plan pentru a face față crizei energetice. Prețul gazelor a crescut din nou, miercuri, cu aproape 22%, după ce Rusia a oprit fluxul de gaze prin conducta Nord Stream 1, aflată în reparații.

Abonamente gratuite navetişti


  • + 60 € la pensie - categorii defavorizate

  • + 100 € bursă - elevii de peste 16 ani

  • - 80% impozit - facturi de energie

Raționalizări în Spania


  • ferestre închise mai mult

  • izolarea ferestrelor şi uşilor

  • reducerea temperaturii în case cu mai mult de 2 grade

  • camerele nefolosite să nu fie încălzite

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Raționalizări în Italia


  • reducerea temperaturii în case cu mai mult de 2 grade

  • economii la iluminatul public

  • reducerea programului de muncă în clădiri publice

  • reducerea programului magazinelor

  • 19 grade în clădiri de birouri

Șase pachete de sancțiuni pentru Rusia

Primele șase pachete de sancţiuni au inclus îngheţarea activelor şi interdicţii de eliberare a vizelor pentru oligarhi şi responsabili ruşi, controale la export, îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, excluderea băncilor ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT şi interzicerea importurilor de cărbune şi petrol rusesc.

În schimb, importurile de gaze nu au fost atinse nici măcar pe fondul solicitărilor din partea Ucrainei pentru un astfel de embargo. Sancțiunile în curs de pregătire vin în contextul îngrijorărilor Europei în ceea ce privește acțiunea Rusiei de a prelungi lucrările de mentenanță programate la gazoductul Nord Stream 1.

Citeste si:
Altex începe campania Black Friday de iarnă
Altex începe campania Black...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.