Parlamentul European a cerut joi ca dreptul la avort să fie înscris în Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.

Parlamentul European a cerut înscrierea dreptului la avort în Carta Drepturilor Fundamentale ale UE

Deputații europeni au decis că orice persoană are dreptul de a recurge la procedura de avort în condiții de siguranță și legalitate. Oficialii au avut 324 de voturi pentru, 155 de voturi împotrivă și 38 de abțineri. Deputații au solicitat Consiliului, care reprezintă interesele statelor membre, să includă acest drept în Carta Drepturilor Fundamentale.

Carta Drepturilor Fundamentale a fost adoptată în anul 2000 și este obligatorie din punct de vedere juridic, având o valoare asemănătoarea ca cea tratatelor.

Pentru a include dreptul la avort între drepturile fundamentale este nevoie de unanimitatea țărilor membre, potrivit actualelor tratate ale UE. Această inițiativă a creat două tabere în rândul membrilor. Din acest motiv, deputații europeni au cerut și Consiliului „să se întâlnească pentru a discuta o convenție care să permită revizuirea tratatelor” spre a discuta despre regula unanimităţii.

SUA a anulat dreptul la avort

Cererea Parlamentului European a venit după ce în SUA s-a anulat dreptul la avort. Oficialii susțin că aceste lucru reduce din drepturile femeilor, a dreptului la sănătate și a drepturilor sexuale și reproductive în Statele Unite și în anumite state membre.

Pe 24 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a abrogat dreptul la avort în toată țara. Această hotărâre a fost aplicată în mai mult de jumătate dintre statele americane. Femeile au fost lipsite de dreptul la avort, chiar dacă sarcina a survenit în urma unui abuz sexual sau dacă fătul sau mama are o problemă medicală.

„Țările UE ar trebui să asigure accesul la servicii de avort sigure, legale și gratuite, servicii de îngrijire prenatală și maternă, planificare familială voluntară, contracepție, servicii prietenoase pentru tineri, precum și prevenirea, tratamentul și sprijinul HIV, fără discriminare”, au insistat deputații europeni în rezoluţie.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Europarlamentarul social-democrat suedez, Helene Fritzon, a declarat cu tărie că Europa trebuie să ofere un exemplu și să își protejeze femeile.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Iulie 2022 - 05 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.