Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seara că se așteaptă ca Rusia să își intensifice atacurile asupra Ucrainei în timp ce Kievul așteaptă o decizie a Uniunii Europene (UE) privind acordarea statutului de țară candidată. În aceeași zi, președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, și-a exprimat încrederea că țării atacate de Rusia i se va acorda statutul de candidat oficial la aderare.

Volodimir Zelenski a spus că „Rusia ar putea intensifica atacurile în timp ce Kievul așteaptă decizia UE”

„Evident că săptămâna aceasta ar trebui să ne aşteptăm de la Rusia o intensificare a activităţilor sale ostile, ca exemplu", a spus preşedintele Zelenski în intervenţia sa video obişnuită.

„Şi nu numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva altora ţări europene. Ne pregătim. Noi suntem gata”, a completat acesta.

Tot duminică, președinta CE a afirmat că este încrezătoare că Ucrainei i se va acorda statutul de candidat oficial la aderare. Declarațiile sale survin după ce vineri instituția pe care o conduce s-a declarat în favoarea desemnării oficiale a Ucrainei și Republicii Moldova drept țări candidate pentru aderarea la UE.

„Cred cu tărie că vom obţine o decizie pozitivă, că vom obţine sprijin, că de acum cursul a fost stabilit", a declarat duminică seară von der Leyen pentru postul public german ARD.

„Desigur, aceasta este şi o decizie istorică pe care Consiliul European trebuie să o ia acum, dar pregătirile sunt bune", a spus ea, adăugând că este încrezătoare în perspectivele existente.

Cele 27 de state membre ale UE urmează să discute recomandarea Comisiei la un summit care va avea loc la Bruxelles, joi şi vineri. De asemenea, pe ordinea de zi se va afla şi cererea Georgiei de aderare la UE, care, în opinia Comisiei, ar trebui să fie supusă îndeplinirii unor condiţii diferite.

Statele membre nu au adoptat până acum o linie comună cu privire la aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova. Guvernul Austriei a susținut să i se acorde statutul de candidat Bosniei și Herțegovinei, în timp ce România a făcut lobby pentru Georgia.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Von der Leyen a subliniat că decizia Comisiei de a spijini statutul de țară candidată în cazul Ucrainei a fost luată pe baza datelor, faptelor și a pregătirilor pe care Kievul le-a făcut în ultimii opt ani. „Ucraina a făcut pași uriași înainte în ultimii câțiva ani”, a spus președintele CE. Oficialul european a completat că dorește să vadă, în continuare, progrese similare din partea Kievului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.