Comisia Europeană a anunțat că este de acord cu acordarea statutului de candidat al Uniunii Europene pentru Ucraina și Republica Moldova. Cele două state au de parcurs un drum lung pentru a obține dreptul de membru UE.

Comisia Europeană susține Ucraina și Moldova în aderarea la UE

Comisi Europeană a aprobat vineri candidatura Ucrainei și Moldovei pentru aderarea la UE. Cele două țări din Europa de Est vor avea de îndeplinit o listă de condiții legate de statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției. Decizia este o reală bucurie pentru Ucraina, țară care trece prin momente dificile din cauza războiului și care necesită sprijin.

"Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană. Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice”, se arată în recomandare.

Recomandările Comisiei Europene urmează să fie aprobate de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European. La moment nu este sigur cât timp va dura până ce țările vor deveni oficial state membre UE.

Multe state din Europa sunt contra aderării rapide a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la UE. Portugalia şi Olanda consideră că acordarea statutului de candidat a acestor țări este o decizie pur simbolică.

Maia Sandu a salutat decizia Comisiei Europene

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a arătat mulțumită de decizia Comisiei Europene de a recomanda Consiliului European oferirea statului de țară candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

„Salut opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului.”, a spus Maia Sandu.

Citeste si:
Scandalul cerealelor ucrainene. România caută un plan să împace și...
Scandalul cerealelor...

Liderul de la Chișinău spune exact în aceste domenii și-a propus să facă schimbări și va face tot posibilul ca să nu îți dezamăgească cetățenii. Comisia Europeană va analiza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022

Sandu afirmă că opinia Comisiei, care vine la trei luni și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, consolidează aspirațiile europene ale Moldovei, încurajează și întărește convingerea autorităților că au făcut o alegere corectă.

Care este reacția Rusiei

Autoritățile de la Kremlin spun că urmăresc minuțios procesul de aderare a Ucrainei la UE. Rușii sunt interesați cel mai mult de cooperarea sporită în domeniul apărării în cadrul blocului comunitar.

Citeste si:
Val de reacții din partea românilor după moartea lui Mihai Șora
Val de reacții din partea...

Purtătorul de cuvânt de la Moscova, Dmitri Peskov, a declarat vineri că această chestiune „necesită atenţia noastră sporită, deoarece suntem cu toţii conştienţi de intensificarea discuţiilor din Europa pe tema consolidării componentei de apărare a UE”.

„Există diverse transformări pe care le observăm în modul cel mai atent", a adăugat Peskov


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Iunie 2022 - 05 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.