Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus joi omologului său francez Emmanuel Macron că se îndoiește de rostul discuțiilor cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului declanșat în Ucraina. Tot în aceeași zi, președintele Franței a declarat că nu exclude o nouă discuție cu liderul de la Kiev, dacă va fi nevoie.

Volodimir Zelenski i-a spus lui Emmanuel Macron că se îndoiește de rostul discuțiilor cu Vladimir Putin

„Nu sunt sigur că există vreo posibilitate ca preşedintele Federaţiei Ruse să fie gata să audă ceva", a declarat Volodimir Zelenski în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, alături de lideri europeni. „Se pare că în acest moment el (n.r. Vladimir Putin) ia decizii şi apoi discută cu cineva (...). Aceasta nu se referă doar la Emmanuel Macron, eu nu sunt sigur că există astăzi lideri în lume care ar putea determina Rusia în mod individual să înceteze războiul”, a spus Volodimir Zelenski.

El i-a răspuns astfel unui jurnalist care l-a întrebat despre valul de critici, îndeosebi din Ucraina, provocat de cele mai recente afirmații ale lui Emmanuel Macron, conform cărora Rusia „nu trebuie umilită”.

Implicat în criza ucraineană, liderul de la Paris este unul dintre puținii șefi de stat care discută regulat cu Vladimir Putin. Acest fapt aduce critici în estul Europei. Joi, Emmanuel Macron a declarat că nu exclude o nouă discuție cu omologul său rus, dacă va fi cazul.

„În probleme de securitate alimentară este nevoie să se discute şi cu Rusia, pentru a încerca să se obţină progrese", a spus Macron. „Atunci când se deschid ferestre de oportunitate, a face presiuni pentru ca discuţiile să fie reluate este util”, a adăugat acesta, evocând conflictul dintre Ucraina şi Rusia şi insistând asupra faptului că războiul trebuie să înceteze.

De asemenea, președintele francez a asigurat că „Germania, la fel și Franța, nu vor fi niciodată în situația de a negocia numele Ucrainei cu Rusia, ceea ce, de altfel, noi nu am făcut niciodată, nici de a face vreo concesie, nici de a negocia vreo concesie, ci de a cere claritate”.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Scholz, despre aderarea Ucrainei la UE: „Ar putea dura foarte mult”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) ar putea „dura foarte mult timp", dar că efortul merită deoarece perspectiva ar da speranţă populaţiei.

Într-o declarație pentru postul public ZDF în timpul vizitei efectuate la Kiev alături de alți lideri europeni, Scholz a afirmat că nu este posibil să se speculeze cât timp va dura aderarea Ucrainei la UE. „Dar merită, acesta este mesajul”, a continuat șeful executivului german.

Oficialul nu a făcut nicio promisiune concretă referitor la noi livrări de arme către Ucraina în timpul vizitei sale la Kiev. „Facem ceea ce este necesar și facem acest lucru cu atenție”, a completat cancelarul german într-un interviu pentru postul RTL/ntv.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Iunie 2022 - 08 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.