Spania va începe să vaccineze contacții apropiați ai persoanelor confirmate cu variola maimuței. În această țară, peste 242 de persoane au fost depistate cu variola maimuței, după data de 19 mai.

Deocamdată, stocul de vaccinuri este foarte redus, așa că doar cei care au fost în contact apropiat sau care prezintă un risc mare de îmbolnăvire gravă pot fi vaccinați, a precizat ministerul spaniol al Sănătății, într-o declarație citată de Reuters, potrivit observatornews.ro.

Peste 1.200 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în aproximativ 30 de țări în care boala nu este endemică, cele mai multe dintre ele în Europa.

Primele simptome ale variolei maimuței sunt febră, ganglioni limfatici umflaţi şi o erupţie pe piele asemănătoare varicelei.

Variola maimuţei se instalează în tot mai multe țări

”Riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice este real, însă acest scenariu poate fi evitat”, a subliniat într-o confernţă de presă directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus. El încurajează ţările să crească măsurile de supraveghere sanitară în vederea ”identificării tuturor cazurilor şi contactelor, cu scopul controlării acestei intensificări şi prevenirii contagiunii”.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în aceste ţări non-endemice.

Simptome variola maimuței

Există două tipuri de virus pentru această boală, cel din Africa de Vest și cel din bazinul Congo, Africa Centrală. Chiar dacă tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitantă. În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au murit.

Cel puțin patru teritorii din regiunea europeană au raportat până acum cazuri confirmate ori suspecte de variola maimuței: Grecia, Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie. Cazuri au fost raportate și în Canada și Statele Unite.

Simptomele sunt adesea ușoare, chiar dacă leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase ori leziuni pe orice parte a corpului, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Citeste si:
Începe vaccinarea antigripală. Cine va beneficia de vaccin...
Începe vaccinarea...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.