Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat, vineri, că fiecare țară membră a Uniunii Europene va primi o cantitate redusă de vaccin contra variolei maimuței. România a cerut pentru început 1.000 de doze de vaccin.

Doze de vaccin contra variolei maimuței pentru statele membre UE

Rafila a subliniat că nu este niciun fel de problemă în ceea ce ține achiziționarea vaccinului, deoarece este vorba de o cantitate mică pentru început. În UE există o instituție numită HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică.

"Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată", a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Ministrul Sănătăţii a menționat că la moment sunt puține țări care dețin acest vaccin şi va trebui să se formeze un mecanism de distribuţie al vaccinului prin intermediul instituției HERA. Rafila a afirmat că vaccinul este în cantitate redusă și nu se știe cu exactitate câte doze de vaccin va primi fiecare stat

"Avem pe data de 30 mai o nouă întâlnire la nivelul HERA să putem să aflăm mai multe detalii concrete, să putem să încercăm să răspundem şi întrebărilor dumneavoastră", a mai spus Rafila.

Autoritățile au început să discute despre vaccinul variolei maimuței după ce mai multe state au declarat că au înregistrat cazuri de îmbolnăvire. Momentan, în România nu a fost identificat niciun caz de îmbolnăvire cu acest virus. Totodată, Ministerul Sănătății a transmis la finalul săptămânii că nu există nici suspiciune de îmbolnăvire.

Cazuri de variola maimuței în Europa

Zeci de cazuri confirmate și suspecte de variola maimuței au fost identificate în țări din Europa și America de Nord de la începutul lunii mai. Aceste cazuri au stârnit un val de îngrijorări atât în sistemul medical, cât și în rândul civilizației. Primul caz variola maimuței a fost raportat în data de 6 mai în Marea Britanie.

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

Ce simptome are variola maimuței

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase ori leziuni pe orice parte a corpului, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Iunie 2022 - 06 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.