Miah Cerrillo, o elevă de 11 ani de la liceul din Uvalde, unde a avut loc atacul armat soldat cu 21 de morți (19 copii și doi profesori), a făcut mărturii cutremurătoare în Congresul SUA.

Fata, elevă în clasa a patra, era în clasă în momentul în care atacatorul a intrat și a început să tragă în copii. Cu o prezență de spirit extraordinară, ea s-a acoperit cu sângele unui coleg și s-a prefăcut moartă. A reușit astfel să scape cu viață, dar scenele îngrozitoare la care a asistat o vor urmări toată viața.

„I-a spus profesoarei „noapte bună” și a împușcat-o în cap”

„I-a spus profesoarei „noapte bună” și a împușcat-o în cap”, a spus Cerrillo într-un interviu preînregistrat. „Apoi i-a împușcat pe unii dintre colegii mei de clasă. A împușcat-o pe prietena mea, care era lângă mine... și am crezut că se va întoarce în clasă. M-am acoperit cu sânge”, a declarat Miah, precizând că se teme de un nou atac la școală.

Mărturia fetei vine la două săptămâni după atacul armat comis de un tânăr de 18 ani la școala elementară Robb din Uvalde, Texas, soldat cu moartea a 19 dintre colegii ei de clasă și doi profesori.

Un alt supraviețuitor al atacului, un profesor, a vorbit și el despre tragedie. Arnulfo Reyes, rănit grav, a criticat intervenția lentă a polițiștilor și spune că, în timp ce elevii erau uciși, oamenii legii au plecat din școală.

Arnulfo Reyes este profesor de 17 ani și în acea zi plănuise să vadă împreună cu elevii filmul „Familia Addams” - versiunea animată. Atacatorul a început să tragă chiar atunci când el și elevii lui erau în clasă urmărind filmul, scrie digi24.ro.

Bărbatul le-a spus copiilor să se ascundă sub mese și să nu se miște, în momentul în care atacatorul a intrat în clasă și a început să tragă la întâmplare. Profesorul a fost împuşcat, apoi s-a prefăcut inconştient, însă atacatorul l-a mai împuşcat o dată, glonţul străpungându-i spatele şi perforându-i unul dintre plămâni. În timp ce era căzut lângă catedră, a auzit cum polițiștii intrau în școală, la doar câteva minute după ce intrase și atacatorul.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

A durat însă mai mult de o oră până când ei au intrat în forță în clasă și l-au ucis pe atacator.

„Mă rugam să nu aud nici un elev al meu vorbind. Un elev din clasa alăturată striga după polițiști: „Suntem aici. Suntem aici”. Dar ei plecaseră deja. Apoi el [atacatorul – n.r.] s-a ridicat din spatele biroului meu și s-a dus acolo și a început să tragă din nou. (...) Nu există nicio scuză pentru acțiunile lor (ale polițiștilor – n.r.) și nu îi voi ierta niciodată", a adăugat profesorul.

De altfel, mai multe persoane au criticat dur poliția din Uvalde, care a acționat foarte târziu. Atacatorul a fost ucis după 77 de minute, timp în care a făcut măcel în școală: 19 elevi și 2 profesori au murit în acest atac.

Citeste si:
Protest în școala unde predă Amalia Bellantoni. Părinții nu o vor...
Protest în școala unde predă...

Intervenție lentă a poliției din Uvalde, criticată de supraviețuitori și de părinți

La o conferință de presă ținută după o săptămână de la atac, șeful DPS Steven McCraw a declarat că 19 ofițeri de poliție stăteau pe hol în timp ce bărbatul înarmat se baricadase într-o sală de clasă și au întârziat intervenția. A fost o decizie greșită, a afirmat atunci Steven McCraw.

Părinții ajunși la școala din Uvalde au declarat că au încercat să intre în școală pentru a-și salva copiii, însă polițiștii nu i-au lăsat. Oamenii legii spun că au acționat atât de târziu deoarece așteptau întăriri.

Președintele american, Joe Biden, a vizitat orășelul Uvalde și a promis că va „continua să insiste” pentru o legislație mai dură în ce privește posesia și achiziționarea armelor de foc și munițiilor în Statele Unite.

Citeste si:
Marius Elisei nu a fost alături de fiica sa în prima zi de școală....
Marius Elisei nu a fost...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Iunie 2022 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.