Pregătirea celui mic pentru prima zi de școală reprezintă un moment important în viața întregii familii. Acest eveniment poate aduce atât entuziasm, dar și emoții. Cu toate acestea, există câțiva pași esențiali pe care îi poți urma. Iată câteva sfaturi la care să apelezi, ca să te asiguri că cel mic va fi pregătit, în prima zi de școală.

Pune accent pe comunicare

Comunicarea deschisă reprezintă unul dintre pilonii esențiali în pregătirea copilului pentru școală. Încurajează copilul să pună întrebări despre școală și oferă-i răspunsuri sincere și deschise. Atunci când cel mic își împărtășește gândurile și sentimentele, ascultă-l cu atenție. Acest lucru îi arată că îți pasă și că ești dispus să îl ajuți să facă față schimbărilor.

Comunicarea deschisă între părinți și copii reprezintă temelia unui început de succes la școală. Ea nu numai că îi permite celui mic să își exprime trăirile, dar oferă și sprijinul și încrederea de care are nevoie pentru a face față noilor provocări. Cu o astfel de comunicare, copilul poate trece cu succes prin tranziția către școală.

Pregătește-i ghiozdănelul și camera de lucru

Când vine vorba de pregătirea pentru școală, pregătirea ghiozdănelului reprezintă un pas esențial. Începe cu o listă pe care să treci rechizitele necesare pentru cursuri. Școlile furnizează adesea liste detaliate cu ceea ce este necesar, de la caiete, cărți, coperta carti personalizate, penare și creioane până la instrumente de geometrie.

Implicarea copilului în procesul de cumpărături poate fi o experiență distractivă și educativă. Discută cu el despre lista de rechizite și permite-i să participe la selectarea anumitor obiecte.

După ce ai cumpărat toate rechizitele, ajută-l pe cel mic să organizeze spațiul de studiu de acasă. Creează un loc confortabil și bine organizat pentru învățat, cu toate cele necesare la îndemână. O masă ori un birou și lumina adecvată, alături de rechizitele preferate, pot facilita procesul de învățare.

Citeste si:
Smiley și Gina Pistol, pregătiri pentru sărbătorile de iarnă:...
Smiley și Gina Pistol,...

Vizitează școala alături de cel mic

Contactează școala înainte de începerea cursurilor, pentru a stabili o vizită. Întreabă despre posibilitatea de a vedea sala de clasă a copilului, biblioteca, sala de sport și alte spații importante.

În timpul vizitei, dacă este posibil, stabilește o întâlnire cu învățătoarea copilului. Acest lucru îi va oferi celui mic ocazia de a o cunoaște și de a stabili o conexiune inițială. Împreună cu cel mic, explorați spațiile școlii. Vizitați sala de clasă, toaletele, curtea școlii și oricare alte spații relevante. Acest lucru îi va permite să devină familiarizat cu clădirea și să știe unde să se îndrepte în prima zi de școală.

Încurajează-i independența

De exemplu, învață-l pe copil să își aleagă hainele și să se îmbrace singur. Dacă cel mic poartă încălțăminte cu șireturi, învață-l să le lege singur. Aceasta este o abilitate care îl poate ajuta să fie independent în activitățile de zi cu zi și să se descurce mai bine la școală.

Citeste si:
Corina Caciuc, partenera lui Laurențiu Reghecampf, a născut cel...
Corina Caciuc, partenera lui...

Încurajează-l să se implice în pregătirea micului dejun sau a gustărilor pentru școală. Poți începe cu sarcini simple, cum ar fi alegerea cerealelor sau prepararea unei felii de pâine prăjită. Pe măsură ce crește, îl poți învăța să prepare rețete simple. De asemenea, învață-l să fie responsabil cu rechizitele. Acest lucru include păstrarea lor într-un mod organizat. De asemenea, roagă-l să le pregătească de seara pentru fiecare zi de școală și să le îngrijească în mod corespunzător.

Totodată, oferă-i celui mic oportunitatea de a lua decizii. Poate fi vorba despre alegerea hainelor pe care le va purta într-o zi sau despre selectarea unei cărți pentru lectură. Acest lucru îl va ajuta să își dezvolte gândirea critică și abilitățile de luare a deciziilor.

Citeste si:
Oana Ioniță, păcălită de fostul soț pentru a-l întoarce pe fiul ei...
Oana Ioniță, păcălită de...

Așadar, ține cont de sfaturile de mai sus, atunci când urmează să-ți dai copilul la școală. Important este să te asiguri că va primi tot sprijinul de care are nevoie și că îi vei fi alături, orice ar fi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Septembrie 2023 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.