Uniunea Europeană a decis introducerea unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa. Această măsură a fost discutată marți de către țările membre UE și parlamentarii europeni, care au ajuns în cele din urmă la un acord comun. Aceștia nu au ținut cont de obiecțiile aduse de grupul american Apple, producătorul renumitelor dispozitive iPhone.

S-a aprobat un încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa

Telefoanele iPhone și cele Android au încărcătoare total diferite. Dispozitivele iPhone se încarcă cu ajutorul unui port de tip Lightning, iar cele de tip Android sunt alimentate prin intermediul unor conectori de tip USB-C.

"Până în toamna anului 2024, USB-C va deveni portul comun de încărcare pentru toate telefoanele mobile, tabletele şi alte dispozitivele mobile în UE", se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Conform ultimelor modificări privind încărcătorul universal, până în anul 2024, compania Apple va fi nevoită să schimbe conectorul telefoanelor iPhone comercializate în Europa.

Comisia Europeană este de părere că introducerea unui dispozitiv universal în UE va uşura viaţa oamenilor şi îi va ajuta să economisească bani. În anul 2018, jumătate din încărcătoarele vândute cu telefoanele mobile erau de tip USB micro-B, 29% conector USB-C şi 21% conector Lightning.

Compania Apple s-a opus acestui acord

Thierry Breton, comisarul pentru Piaţa Internă, a declarat că această schimbare va aduce consumatorilor economii de aproximativ 250 milioane de euro.

"De asemenea va permite noilor tehnologii, cum ar fi încărcarea wireless, să apară şi să se dezvolte fără a lăsa ca inovarea să devină o sursă a fragmentării pieţei şi un inconvenient pentru consumatori", a declarat Breton.

Apple s-a opus acestor noi schimbări și nu a răspuns solicitărilor de a comenta acordul. Modificarea se aplică și în cazul laptopurilor care vor trebui să îndeplinească noile cerinţe în termen de 40 de luni de la intrarea în vigoare a noului acord. Acesta se mai referă și la dispozitivele e-readers, căştile auriculare şi alte tehnologii, lucru care va afecta producătorii de dispozitive, precum Samsung şi Huawei.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Pentru prima dată, Comisia Europeană a lansat această idee în anul 2009, însă de atunci s-a lovit de reticenţa industriei, chiar dacă varietatea încărcătoarelor disponibile s-a redus considerabil în ultimii 10 ani. De la aproximativ 30 de tipuri de încărcătoare ce erau în 2009, în prezent sunt doar trei: conectorul Micro USB, care de mult timp echipează majoritatea telefoanelor, USB-C, o conexiune mai recentă, şi Lightning, utilizată de Apple.

Compania americană Apple a fost împotriva oricărei schimbări propuse de Comisia Europeană, care ar "sufoca inovaţia în loc să o încurajeze şi ar afecta consumatorii din Europa şi economia în ansamblu".


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Iunie 2022 - 05 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.