Marea Britanie, SUA și alte națiuni occidentale au promis Ucrainei să o ajute doar cu armament defensiv în lupta sa contra forțelor armate ruse. Timp de mai bine de trei luni de război, Rusia a reușit să cucerească teritorii din estul și sudul țării. Acum, Marea Britanie a anunțat că va livra Ucrainei lansatoare de rachete M270.

Marea Britanie trimite Ucrainei lansatoare de rachete M270

Marea Britanie a anunțat că va trimite în Ucraina sisteme de rachete cu lansare multiplă care pot lovi la o distanță de până la 80 km.

Ministrul Apărării, Ben Wallace, a declarat că ajutorul oferit de Marea Britanie pentru Ucraina se va raporta la acțiunile și tacticile de luptă a Rusiei. Prin urmare, acest lucru explică și cadoul generos de lansatoare cu rachetă M270.

„Aceste sisteme de rachete cu lansare multiplă extrem de capabile le vor permite prietenilor noștri ucraineni să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acțiune, pe care forțele (președintelui rus Vladimir) Putin au folosit-o fără discriminare pentru a aplatiza orașe”, a declarat Wallace într-un comunicat.

Totodată, săptămâna trecută președintele american Joe Biden a declarat că SUA va oferi Ucrainei sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate M142 sau HIMARS, după ce Kievul a promis că nu vor folosi aceste arme pentru a lovi ținte din interiorul teritoriului rusesc.

Liderul de la Moscova a declarat că ajutorul cu muniție nu este ceva nou pentru el, însă a avertizat că Rusia va oferi un răspuns dacă Statele Unite va livra armament cu rază de acțiune mai lungă pentru sistemele HIMARS. Departamentul american al Apărării a menționat că urmează să trimită Ucrainei patru sisteme M142 HIMARS împreună cu sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată, care are o rază de acțiune de peste 64 km (40 de mile).

Soldații ucraineni vor fi instruiți în Marea Britanie

De asemenea, soldații ucraineni vor fi instruiți în Marea Britanie cu privire la utilizarea noilor lansatoare, potrivit autorităților engleze.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că cinci rachete de croazieră au fost lansate de pe bombardiere Tu-95, una dintre ele fiind interceptată într-un atac care a însemnat o schimbare de abordare din partea forțelor ruse. Ultima dată, Kievul a lansat o lovitură în dată pe 28 aprilie.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a observat un întreg arsenal de tancuri T-72 care au fost livrate în Ucraina din țările est-europene, afirmând că acum va urma aprovizionarea cu arme occidentale. Oficialii ucraineni au negat acest lucru și au spus că aceasta este o informație falsă.

Spania trimite Ucrainei rachete anti-aeriene și tancuri în războiul cu Rusia

Autoritățile spaniole au decis să vină în ajutorul Ucrainei și le vor trimite rachete anti-aeriene și tancuri în lupta cu soldații ruși. Totodată, Spania va asigura și antrenamentul soldaților ucraineni, care vor fi instruiți cum să utilizeze și să manevreze echipamentele primite.

Citeste si:
Angajații de la aeroporturile din Marea Britanie au intrat în grevă
Angajații de la aeroporturile...

Antrenamentele de instruire se vor desfășura în Letonia, acolo unde se află 500 de militari spanioli, în cadrul operațiunii Prezență Avansată NATO.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.