Compania de gaz din Rusia, Gazprom, a anunțat că a întrerupt livrările de gaze către GasTerra BV (Olanda), după ce autoritățile olandeze nu au achitat serviciile în ruble.

Olanda nu va mai primi gaz din Rusia

Gazprom a anunțat că Olanda nu a achitat în ruble plata serviciilor pentru livrările de gaz până la sfârșitul zilei de luni. Compania GasTerra a declarat că intuiește că livrările de gaz vor fi sistate după ce a refuzat să achite serviciile în ruble, așa cum au cerut anterior autoritățile de la Kremlin.

GasTerra a menționat că vor căuta alte opțiuni de unde ar putea să se aprovizioneze cu gaz pentru a acoperi pierderile. Olanda avea încheiat contract cu Gazprom până la data de 1 octombrie 2022 și compania le livra aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz. Autoritățile olandeze susțin că contractul în vigoare nu indică plata serviciilor în ruble.

Ministerul Economiei și Climei de la Amsterdam a transmis că este total de acord cu decizia companiei Gasterra. Potrivit autorităților olandeze, faptul că Rusia a oprit livrarea gazului nu va avea un impact major în ce privește rezervele fizice de gaz naturale livrate spre locuințele populației și nu va afecta nici companiile din țară. Țările de Jos consumă în jur de 40 de miliarde de metri cubi de gaz natural, dintre care 5 miliarde erau llivrate de Rusia.

Polonia și Bulgaria nu mai primesc gaz din Rusia

În data de 27 aprilie, compania rusească Gazprom a oprit livrarea de gaze naturale către Bulgaria și Polonia după ce cele două state nu au făcut plata serviciilor în ruble, așa cum prevăzuse Moscova în urma invaziei din Ucraina.

Și aprovizionarea Finlandei cu gaze naturale din Rusia a fost oprită , a anunțat compania energetică publică finlandeză Gasum. Țara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble.

Totodată, ministrul de Externe al Ungariei, a declarat că Ungaria va achita serviciile de livrare a gazului și a petrolului rusesc în ruble, conform schemei create de Moscova. Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că decizia Rusiei de a sista livrarea de gaze naturale în mai multe țări din Europa este un pas de manipulare din partea Kremlinului.

Citeste si:
România va oferi gaz Republicii Moldova. Ciucă: „Cinci milioane de...
România va oferi gaz...

"Rusia folosește nu doar gazul, ci orice comerț ca armă", a afirmat Zelenski.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.