Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a declarat că Ungaria va achita serviciile de livrare a gazului și a petrolului rusesc în ruble, conform schemei create de Moscova.

Ungaria va plăti în ruble gazul rusesc

”85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracţie, nu am ales situaţia aceasta”, a declarat Peter Szijjarto, pentru CNN.

Ministrul spune că din păcate țara nu are o altă opțiune și se văd nevoiți să se folosească de gazul și petrolul din Rusia, cel puțin pentru următorii câțiva ani.

După invazia din Ucraina și sancțiunile adoptate de UE la adresa Rusiei, Moscova a creat un sistem prin care toți cei care consumă gaz tre buie să își deschidă două conturi bancare la Gazprombank – un cont în valută şi un cont în ruble. Achitările sunt făcute în valută străină (dolari sau euro),după care sunt convertite de Gazprombank în contul de ruble.

Unele țări s-au supus noilor modificări

Potrivit unui document publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută, câteva țări care cumpără gaze naturale din Rusia se pare că respectă noile reguli impuse de autoritățile de la Kremlin, fără a crea tensiuni la nivel de legislaţie a Uniunii Europene.

Experţii în sancţiuni spun că sistemul de plată din Rusia le permite să acceseze veniturile din energie, în pofida sancţiunilor aplicate valutelor străine.

Potrivit CNN, procesul de achitare este extrem de neclar din punct de vedere legal, iar această schemă îi oferă un avantaj politic lui Putin, deoarece practic obligă țările să accepte schema lui şi să plătească energia provenită din Rusia în ruble.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Aprilie 2022 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.