Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dezmințit duminică seară că președintele Vladimir Putin este bolnav. Oficialul a dat asigurări că liderul de la Kremlin nu a prezentat niciun semn în acest sens. Șeful diplomației de la Moscova a subliniat că acesta apare în public „zilnic”.

Agenții ruși „cred că Putin este bolnav în faza terminală”. Serghei Lavrov dezminte zvonurile

Sănătatea președintelui Vladimir Putin și viața sa privată sunt subiecte tabu în Rusia. Totuși, ca răspuns la o întrebare a postului de televiziune francez TF, Serghei Lavrov a declarat într-un comunicat:

„Nu cred că cineva întreb la cap poate vedea la această persoană (n.r. Vladimir Putin) semne ale vreunei boli ori afecțiuni”.

El a marcat că liderul de la Kremlin, care împlinește 70 de ani în octombrie, apare în public „zilnic”. „Îl puteţi vedea pe micul ecran, puteţi citi sau asculta discursurile lui", a adăugat el.

„Îi las pe cei care răspândesc astfel de zvonuri să rezolve asta cu conştiinţa lor, în ciuda ocaziilor zilnice pe care le au de a verifica starea de fapt", a mai spus șeful diplomației de la Moscova.

Sky News: Agenții ruși „cred că Putin este bolnav în fază terminată”, după o notă internă strict secretă a FSB

De câțiva ani se vehiculează vești negative cu privire la starea de sănătate a președintelui Rusiei, însă ele s-au intensificat odată cu începerea războiului în Ucraina.

La începutul lunii mai, revista New Lines a susținut că a obținut o înregistrare audio cu un oligarh apropiat de Kremlin care spune că Vladimir Putin este „foarte bolnav de cancer de sânge”. Acesta nu a relatat, însă, despre ce tip de cancer este vorba, conform Sky News.

De asemenea, se mai speculează că „o notă internă top-secret” a fost trimisă de la sediul central FSB, agenția de securitate internă din Rusia, către toți directorii regionali. Christo Grozev, șeful departamentului de investigații de la Bellingcat, un site în care lumea are încredere, a declarat:

Citeste si:
Serghei Lavrov, amenințări la adresa R. Moldova: „Ar putea avea...
Serghei Lavrov, amenințări la...

„Raportul i-a instruit pe șefii regionali să nu aibă încredere în zvonurile despre starea de sănătate a președintelui, că acesta ar fi în fază terminală.

Directorii au fost instruiți, de asemenea, să respingă orice zvon în acest sens care s-ar putea răspândi în cadrul unităților locale FSB. Potrivit unei surse de la una dintre unitățile regionale care a văzut documentul secret, această măsură fără precedent a avut efectul opus, iar majoritatea ofițerilor FSB au început acum să creadă că Putin suferă într-adevăr de o boală gravă.

Bellingcat a detaliat și presupuse dovezi ale unor afecțiuni fizice ale liderului rus. A fost analizat inclusiv mersul lui. Mai mult, a fost examinată și fizionomia președintelui rus, mult schimbată în ultima vreme, având fața semnificativ mai umflată, sugerând că acesta ar fi efectul unui anumit medicament.

Citeste si:
Nosfe a salvat viața unui bolnav de cancer. Soția sa, postare...
Nosfe a salvat viața unui...

„Putin a fost întotdeauna un bărbat într-o formă foarte bună. Dar în ultimii câțiva ani fața și gâtul s-au modificat. Pare a fi un efect al utilizării de steroizi”, a spus Ashley Grossman, profesor de endocrinologie la Universitatea Oxford pentru New Lines.

New Lines a precizat că există și posibilitatea ca zvonurile să fie lansate de cei care doresc să-l înlăture de la putere pe Vladimir Putin.

Președintele Rusiei, aflat la putere de mai bine de două decenii, a declanșat în data de 24 februarie invazia în Ucraina, care a ucis mii de oameni, provocând cea mai gravă criză a refugiaților din Europa de la Al Doilea Război Mondial și a antrenat sancțiuni occidentale fără precedent împotriva Rusiei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.