Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune, în ultimul mesaj adresat națiunii, că situația din Donbas este una extrem de gravă.

În mesajul transmis vineri seara, Volodimir Zelenski spune că în Donbas este iadul, regiunea fiind complet distrusă.

În regiunea Cernigău, la nord de Kiev, satul Desna a fost lovit de rachete ruseşti joi, 19 mai, atacul soldându-se cu mai mulţi morţi. Desna se află la aproximativ 60 de kilometri de graniţa cu Belarus, scrie ziare.com.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite joi în bombardamente ruse intense asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, deja aproape încercuit de forţele Moscovei, a anunţat guvernatorul regional.

Donbas, distrus de bombardamentele rusești

Atacuri ruseşti asupra regiunii Cernigău, în special atacul teribil asupra Desnei, au provocat mulţi morţi. Există lovituri constante asupra regiunii Odesa, asupra oraşelor din centrul Ucrainei, Donbasul este complet distrus – toate acestea nu au şi nu pot avea nicio explicaţie militară pentru Rusia. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni cu putinţă

În Donbas, ocupanţii încearcă să crească presiunea. E iadul, şi asta nu este o exagerare. Bombardamentul brutal şi absolut fără sens de la Severodoneţk... Au fost 12 morţi şi zeci de răniţi într-o singură zi.

Bombardarea şi atacarea altor oraşe, loviturile aeriene şi cu rachete ale armatei ruse - toate acestea nu sunt doar lupte în timpul războiului. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni. Distrugeţi cât mai multe case, facilităţi sociale şi întreprinderi. Acesta este ceea ce va califica genocidul asupra poporului ucrainean şi pentru care ocupanţii vor fi cu siguranţă aduşi în faţa justiţiei”, a spus Zelenski.

Ministerul britanic al Apărării: După ce va controla Mariupolul, Rusia își va muta trupele în Donbas

În cea mai recentă evaluare a războiului, Ministerul britanic al Apărării notează că rușii vor muta în Donbas trupele din Mariupol după ce își vor asigura controlul orașului-port, însă aceste forțe trebuie refăcute pentru a fi eficiente, adăugând că probabil Moscova va alege să le arunce direct în luptăm scrie digi24.ro.

Citeste si:
Lupte raportate în Bakhmut și Soledar din regiunea Donbas, Ucraina
Lupte raportate în Bakhmut și...

În prezent, în Azovstal, singurul punct necucerit de ruși din Mariupol, se mai află sute de soldați, printre care se află șeful adjunct al regimentului Azov și maiorul Bohdan Krotevici, supranumit „Taurul”, comandantul rezistenței din oțelăria Azovstal. Alți peste 1.700 de soldați s-au predat rușilor, cifra fiind comunicată de către ministerul rus al Apărării.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a informat, joi, pe omologii săi din statele BRICS despre evoluția campaniei militare ruse în Ucraina, în timpul unei reuniuni ministeriale a acestui grup format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Comparativ cu statele occidentale, aceste teritorii s-au abținut să critice agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.