Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind aplicarea de sancțiuni economice în răspuns la „acțiunile neprietenoase ale anumitor state străine și organizații internaționale”, a anunțat marți Kremlinul. Documentul nu oferă detalii privind persoanele ori entitățile care ar urma să fie afectate de aceste măsuri.

Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin a ordonat sancțiuni în răspuns la cele impuse de Occident

Potrivit decretului, Rusia va interzice exportul de produse și materii prime către persoanele și entitățile sancționate. El interzice de asemenea tranzacțiile cu persoane și companii străine vizate de sancțiunile ruse și le permite partenerilor ruși ai acestora să nu își îndeplinească obligațiile față de ele.

Guvernul rus dispune de zece zile pentru a alcătui lista de persoane și companii străine supuse acestor măsuri, cât și să definească „criterii suplimentare” privind o serie de tranzacții care ar putea face obiectul unor restricții.

Care sunt adevăratele efecte ale sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident?

Potrivit Financial Times (FT), economia Rusiei se va micșora cu 10% în acest an, dat fiind că războiul din Ucraina și sancțiunile occidentale determină cea mai profundă recesiune de la începutul anilor 1990, conform Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Instituția transmite că Produsul intern brut al Rusiei se va stabiliza în anul 2023 și va avea o majorare mică pe termen lung, deoarece cumpărătorii reduc achizițiile de petrol și gaze rusești, investitorii străini evită țara și tinerii ruși educați emigrează.

Sistemul său financiar a rezistat până acum șocului măsurilor de retorsiune ale Occidentului. Însă, conform economistului-șef al BERD, citat de FT, „ceea ce va afecta mai mult Rusia este creștere zero de anul viitor și creșterea foarte scăzută pe termen lung”.

Și specialiștii citați de National Public Radio (SUA) sunt de părere că sancțiunile au avut un impact dramatic asupra economiei ruse când vine vorba de valoarea rublei și vânzările de obligațiuni și active, dar nu este cert dacă acestea vor opri lupta. Sigur este că presiunea economiei va fi resimțită puternic de oamenii obișnuiți.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

„Dacă conducerea regimului simte sau nu acest lucru în mod direct sau dacă îi pasă sau nu de efectele asupra populației lor este o altă întrebare”, spune un expert dând exemple precum Saddam Hussein sau Fidel Castro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Mai 2022 - 04 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.