Serviciile de informații din SUA îl ajută pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acestea îl avertizează pe liderul de la Kiev cu privire la imineța unor atacuri ale armatei ruse. Astfel, Ucraina își mută constant dispozitivele de apărare antiaeriană, în timp util, iar rușii bombardează „în gol”.

Volodimir Zelenski, ajutat de serviciile de informații din SUA

Potrivit NBC News, datele transmise armatei ucrainene sunt furnizate aproape în timp real. Sateliţii urmăresc fiecare mişcare a trupelor ruse, iar din datele obţinute se poate deduce cu o precizie aproape milimetrică următoarele ţinte. Ucraina își schimbă aproape zilnic locațiile unităților de apărare antiaeriană. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Rusia nu a reușit încă să aibă supremație aeriană.

Informaţiile oferite de serviciile secrete americane i-au ajutat pe ucraineni să doboare un avion de transport al rușilor în primele zile de război. Aeronava transporta sute de soldați către aerodromul Gostomel, din apropierea Kievului.

Sursa citată mai susține că datele oferite de spionajul SUA îi salvează viața lui Volodimir Zelenski. Informațiile au ajutat armata ucraineană să îl ducă pe șeful de stat în locuri sigure atunci când rușii au trimis comandouri speciale pentru a-l ucide.

Trei tentative de asasinare l-au vizat pe Volodimir Zelenski într-o săptămână

Au existat cel puțin trei tentative de asasinat asupra președintelui Volodimir Zelenski în prima săptămâna a conflictului armat deschis de Rusia în Ucraina, conform The Times.

Două grupuri au fost trimise în Ucraina cu sarcina de a-l ucide: mercenarii din gruparea Wagner și forțele speciale ale liderului cecen Ramzan Kadîrov. Tentativele au fost dejucate și cu ajutorul informațiilor primite de la ofițerii FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) care se opun războiului.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov, a declarat că reprezentanţi ai FSB au oferit amănunte despre cecenii trimişi în Ucraina, ceea ce a ajutat la eliminarea grupului, au relatat mai multe media ucrainene.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

„Avem informaţii detaliate despre operaţiunea specială care urma să fie pusă în practică nemijlocit de către cecenii lui Kadârov (Ramzan, liderul pro-Kremlin al Ceceniei) privind lichidarea preşedintelui nostru", a afirmat Danilov, într-o intervenţie la postul de televiziune Ukraina-24.

„Pot să vă spun că am primit informaţii despre cecenii trimişi în Ucraina de la reprezentanţi ai FSB care nu au dorit să ia parte la acest război sângeros. Datorită acestui fapt, un grup de elită al lui Kadârov care a venit aici pentru a-l elimina pe preşedintele nostru a fost distrus", a declarat responsabilul ucrainean.

O sursă apropiată de gruparea Wagner a declarat pentru publicația numită că au suferit pierderi în timpul tentativelor de asasinat asupra președintelui Ucrainei. Ei au numit „incredibil” nivelul de devotament și profesionalism pe care echipa de securitate a oficialului l-a avut cu privire la operațiuni.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Aprilie 2022 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.