CJUE, despre controalele de la frontierele din spațiu Schengen
CJUE a fost sesizată în cadrul unui caz ridicat de o jurisdicţie austriacă, în urma unei plângeri depuse de un reclamant care a fost nevoit să plătească o amendă pentru refuzul său de a prezenta paşaportul în timpul unui control în Austria la frontiera cu Slovenia.
''Codul frontierelor Schengen îi permite unui stat membru, în caz de ameninţare gravă pentru ordinea sa publică sau securitatea sa internă, să reintroducă temporar un control la frontierele sale cu alte state membre'', dar ''o asemenea măsură, inclusiv toate eventualele prelungiri, nu poate depăşi o durată totală maximală de şase luni'', arată CJUE.
Curtea precizează că ''statul membru poate aplica din nou o astfel de măsură, chiar în mod direct după încheierea perioadei de şase luni, în contextul în care se confruntă cu o nouă ameninţare gravă care îi afectează ordinea publică ori securitatea internă, perioadă care este distinctă de cea identificată iniţial''.
Austria s-a bazat până în noiembrie 2017 pe mai multe recomandări ale Consiliului Uniunii Europene pentru reintroducerea acestor controale, însă ulterior ea a luat această măsură din proprie iniţiativă.
Or, potrivit CJUE, ''se pare că, începând cu 10 noiembrie 2017, data scadentă a ultimei dintre recomandările Consiliului, Austria nu a demonstrat existenţa unei noi ameninţări, astfel că cele două măsuri de control care fac obiectul plângerii ar fi incompatibile cu codul frontierelor Schengen''.
Comisia Europeană a indicat că va analiza decizia CJUE. Executivul comunitar nu a declanşat niciodată procedura de infringement contra unei ţări din cauza introducerii acestor controale, privilegiind ''dialogul'' cu statele membre pe această chestiune ultrasensibilă.
ANPC: 37 de controale la furnizorii de energie și gaze. Doi...

În decembrie, Comisia a propus o reformă care prevede posibilitatea unei reacţii comune la frontierele interne din spaţiul Schengen în caz de ameninţări care afectează majoritatea statelor membre, precum ameninţări sanitare sau legate de securitatea şi ordinea publică.
Noile reguli vizează în acelaşi timp ''promovarea unor alternative eficiente la verificările la frontierele interne'' pentru ca aceste controale ''să rămână o măsură de ultimă instanţă''.
La fel ca Franţa, Germania, Suedia şi Norvegia, Austria a reintrodus începând din 2015 controale aleatorii ale documentelor de identitate la frontierele sale, invocând criza migraţiei şi/sau ameninţarea teroristă. Măsura, luată şi de Danemarca în 2016, a fost prelungită cu câte şase luni.
Se intensifică controalele privind respectarea restricțiilor, de...

Schengen este în principiu un spaţiu de liberă circulaţie fără controale la frontierele interne între 26 de ţări (22 de state din UE plus Islanda, Liechtenstein, Elveţia şi Norvegia) şi aceste controale sunt autorizate de codul Schengen doar cu titlu excepţional şi de o manieră temporară. Restricţiile de circulaţie impuse de statele membre în cadrul combaterii pandemiei de COVID-19 au fragmentat şi mai mult acest spaţiu. AGERPRES
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Putinică, Microsoft: Cum lucrezi? Îmbrățișezi tehnologia sau te speli pe mâini?
Sursa: start-up.ro
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
Cât costă carnea de miel în 2023? Prețurile din magazine și de la fermieri
Sursa: retail.ro
-
Sebastian Burduja: „Sectorul bancar a mobilizat sectorul public”
Sursa: futurebanking.ro
-
Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica?
Sursa: garbo.ro
-
Tarot Zilnic: Cine te iubește în secret?
Sursa: kudika.ro
-
Ford a prezentat al doilea SUV electric. Noul Explorer folosește platforma...
Sursa: wall-street.ro