China și Rusia și-au crescut activele spațiale cu aproape 70% în ultimii doi ani, arată un raport publicat marți de Agenția de Informații a Apărării (DIA) din SUA. Pentagonul a apreciat că ambițiile celor două țări în spațiu prezintă cea mai mare amenințare la adresa intereselor naționale de securitate ale Washingtonului.

Avertismentul Pentagonului după ce un raport DIA a arătat că Rusia și China și-au crescut considerabil activele spațiale

Documentul, intitulat „Provocări la adresa securității în spațiu”, notează faptul că Rusia și China și-au crescut activele cu aproape 70% în ultimii doi ani. Creșterea urmează o perioadă cuprinsă între 2015 și 2018, când stocurile s-au dublat.

„Motivaţia de a moderniza şi de a creşte capacităţile pentru ambele ţări se reflectă în aproape toate categoriile spaţiale majore - comunicaţii prin satelit, teledetecţie, navigaţie demonstraţii ştiinţifice şi tehnologice”, notează raportul neclasificat.

Conform raportului, ambele teritorii adoptă o abordare bidimensională: consolidarea propriilor capacități spațiale, în timp ce își îmbunătățesc capacitatea de a combate eforturile Statelor Unite.

Testele făcute până acum de cele două țări

În iulie 2021, China a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală cu un vehicul de planare hipersonic ce a făcut ocolul globului pe o orbită fracționată.

„Acest lucru a demonstrat cea mai mare distanţă parcursă (~40.000 de kilometri) şi cea mai lungă durată de zbor (~100+ minute) al oricărui sistem chinezesc de armament de atac terestru până în prezent”, este prezentat în documnet.

În luna noiembrie a anului 2021, Rusia a făcut un test anti-satelit, distrugând unul dintre proprii sateliți vechi. China și Rusia, în comparație cu SUA, au programe spațiale care fac o distincție mică între eforturile militare și cele civile.

Cele două mari puteri au adoptat abordări ușor diferite în ceea ce privește folosirea spațiului pentru a-și îmbunătăți eficiența în luptă, a declarat Kevin Ryder, analist principal al DIA.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

„China, datorită mai multor avantaje economice, şi-a crescut capacităţile şi depune mai mult efort financiar şi militar pentru a dezvolta capabiliăţi noi şi mai bune", a menţionat el.

„Rusia, pe de altă parte, este mai eficientă datorită altor eforturi de modernizare militară.”

Au planificate misiuni pe Lună

Ambele țări au planificate misiuni pe Lună, unde ar putea exploata resurse naturale extinse ale acesteia, se arată în raport. În 30 de ani, chinezii au planuri pentru o bază de cercetare pe Lună capabilă să susțină vizite umane.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.