Există relatări neconfirmate despre un presupus atac chimic produs luni la Mariupol. Batalionul Azov susține că Armata Rusă a folosit „o substanță otrăvitoare de origine necunoscută împotriva forțelor și civililor ucraineni”, aruncată dintr-o dronă. Autoritățile ucrainene, americane și britanice verifică informația. Iată cine a raportat evenimentul, ce au spus oficialii de la Mariupol și cum au reacționat celelalte țări.

Ce știm despre presupusul atac chimic comis de soldații ruși la Mariupol

Veștile au apărut într-o declarație postată luni seară pe Telegram de către Batalionul Azov, o unitate militară ucraineană care apără orașul Mariupol. Ei susțin că armata rusă a aruncat „o substanță otrăvitoare de origine necunoscută” dintr-o dronă asupra militarilor și civililor ucraineni din oraș.

În comunicat se mai arată că victimele prezentau semne de „insuficiență respiratorie”, iar consecințele „sunt verificate”. Andriy Biletsky, primul comandant al Batalionlui Azov, a spus pe Telegram că trei persoane au fost afectate de substanța necunoscută.

Oficialii din Mariupol nu au confirmat un atac chimic, a transmis Petro Andryushchenko, consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram. El a completat că oficialii orașului așteaptă informații suplimentare de la soldații săi și a speculat un posibil scenariu, anume „eliminarea substanței chimice necunoscute” ar putea fi „un test pentru reacția generală”, conform CNN.

Nici președintele Volodimir Zelenski nu a întărit bănuielile, dar a asigurat că ia în serios această posibilitate. În discursul său de luni, liderul de la Kiev a spus că Rusia ar putea pregăti o nouă etapă a terorii.

„Astăzi, ocupanții au emis o nouă declarație, care indică faptul că pregătesc o nouă etapă de teroare împotriva Ucrainei și a apărătorilor noștri. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai ocupanților a spus că ar putea folosi arme chimice împotriva apărătorilor din Mariupol. Luăm asta cât se poate de serios”, a declarat șeful de stat ucrainean.

Reacția celorlalte teritorii

Statele Unite ale Americii nu au certificat zvonurile, dar au avertizat anterior forțele ucrainene că Rusia ar putea folosi agenți chimici în oraș, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, pentru CNN. Într-o altă declarație, din aceeași zi, purtătorul de cuvânt John Kirby a spus că Pentagonul nu poate confirma relatările, dar oficialii americani rămân îngrijorați că Moscova ar putea utiliza substanțe chimice în conflictul militar din Ucraina. Între timp, ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a scris pe Twitter că verifică urgent cu partenerii relatările neconfirmate din teren.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

Ipoteza testului

Dacă va fi confirmat, atacul s-ar putea alinia unui model mai larg de comportamente al Rusiei pe câmpul de luptă, a explicat consultantul militar Justin Crump, pentru BBC. El susține că este urmărit „manualul sirian”, iar trupele ruse pot începe cu „operațiuni mici, care pot fi infirmate” și la care Occidentul ar putea închide ochii.

Însă, mai târziu, forțele moscovite pot mări scara, a completat specialistul. Crump e de părere că situația din Mariupol este „foarte incertă”. Amintim că Rusia a susținut, în trecut, că presupusele atacuri cu arme chimice din Siria au fost înscenări.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Aprilie 2022 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.