După războiul cu Rusia, Ucraina va avea nevoie de un plan de reconstrucție similar cu cel oferit de Statele Unite ale Americii (SUA) după Al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn. El a reiterat că, pentru moment, UE nu vrea să înceapă o nouă schemă de împrumut în comun pentru a face faţă consecinţelor economice şi sociale pentru blocul comunitar ale războiului din Ucraina.

Ucraina are nevoie de un Plan Marshall actualizat după războiul cu Rusia, susține un comisar european

În cadrul Planului Marshall de după Al Doilea Război Mondial, SUA au oferit Europei ca asistență economică și tehnică pentru o perioadă de patru ani o sumă echivalentă astăzi cu aproximativ 200 de miliarde de dolari.

„Cred că ceea ce avem nevoie pentru Ucraina, la capătul zilei, este un model actualizat al Planului Marshall", a spus Hahn într-un briefing de presă.

Johannes Hahn a completat că un asemenea plan ar ajuta Ucraina să se recupereze repede, și nu în decenii, de pe urma distrugerilor produse de forțele moscovite, și ar duce la o convergență mai rapidă a Kievului cu Uniunea Europeană.

Amintim că Ucraina a aplicat să devină candidat oficial la aderarea la UE, însă acest proces este lung chiar și în vremuri de pace, iar războiul l-a făcut aproape imposibil.

Reconstrucția Ucrainei va avea nevoie și de implicarea țărilor din G20

Comisarul european pentru Buget nu a făcut o prognoză legată de câți bani ar fi nevoie, dar a adăugat că eforturile pentru reconstrucția țării nu vor putea fi susținute doar de UE, fiind nevoie și de implicarea teritoriilor din G20, printre care se numără și Rusia.

Oficialul a explicat că sunt destule împrumuri ieftine nefolosite în planul de recuperare al UE pe care guvernele le pot solicita. El a menționat că, din totalul de 380 de miliarde de euro de împrumuturi ieftine disponibile în fond, guvernele au cerut până acum doar 166 de miliarde, așa că încă sunt disponibile 214 miliarde.

De asemenea, a mai spus că, pentru a acoperi unele cheltuieli legate de gestionarea milioanelor de refugiați ucraineni care au ajuns în țări din Uniune de la începutul războiului, țările membre pot utiliza o parte din fondurile alocate lor în cadrul bugetului UE pentru perioada 2021 - 2027.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Aprilie 2022 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.