Valul 5 de sancțiuni împotriva Rusiei
Aproximativ 4 miliarde de euro nu vor mai ajunge în visteria Rusiei odată cu decizia UE de a-i interzice Moscovei să mai exporte cărbune. De altfel, chiar dacă ar mai fi avut voie, rușilor le-ar fi greu să îl transporte, după ce Bruxelles-ul a blocat intrarea în porturile din UE a navelor rusești.
„Îi vom trage la răspundere pe cei responsabili de crime de război. Criminalii trebuie să plătească. După Bucha, mai mult ca niciodată Uniunea Europeană este alături de Ucraina”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Pe lista persoanelor sancționate ar urma să intre și cele două fiice recunoscute ale președintelui Vladimir Putin, Maria Putina și Katerina Tihonova. Statele Unite ale Americii (SUA) cred că liderul de la Kremlin și-ar putea ascunde unele dintre active prin intermediul lor, conform unui înalt oficial al administrației americane.
„Avem motive să credem că Putin și mulți dintre prietenii săi și oligarhii își ascund averea, își ascund bunurile, cu ajutorul membrilor familiei”, a declarat oficialul.
„Va include interzicerea tuturor investiţiilor noi în Rusia şi sancţiuni sporite asupra instituţiilor financiare şi întreprinderilor de stat, precum şi noi sancţiuni asupra oficialilor guvernamentali ruşi şi a familiilor acestora”, a transmis Jen Psaki, purtător cu cuvânt Casa Albă.
România, puțin dependentă de gazul rusesc
De pe lista măsurilor lipsește ceea ce lumea așteaptă cel mai mult, anume interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia, sancțiune greu de implementat, dat fiind că multe state membre depind energetic de Moscova din acest punct de vedere.
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...

Germania, Italia, Polonia și Ungaria importă jumătate din necesarul de gaze din Rusia. Bulgaria și Finlanda stau și mai rău. Consumă gaz rusesc în proporție de 90, respectiv 99%, iar Kremlinul se folosește de acest avantaj pentru a șantaja Occidentul și pentru a-și finanța conflictul militar deschis în Ucraina.
În schimb, România este mai puțin dependentă de gazul rusesc în comparație cu alte teritorii. Noi importăm doar 10%. „Avem două opţiuni. Una este sa gasim surse alternative, fie de producţie internă. Vorbim deja de un zăcământ din Marea Neagră care ar putea să înceapă exploatarea în această vară. Fie surse alternative de import”, a explicat Mihnea Cătuți, expert în energie.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Tu ce faci cu telefonul tău la finalul vieții lui?
Sursa: green.start-up.ro
-
Întreabă Orice: Sebastian Burduja răspunde întrebărillor comunității start-up.ro
Sursa: start-up.ro
-
Totul despre sigilarea dentară
Sursa: garbo.ro
-
Deutsche Bank avertizează că un val de credite neplătite în Statele Unite şi...
Sursa: futurebanking.ro
-
Câte calorii are vinul? Când și în ce cantitate este sănătos să îl bem?
Sursa: kudika.ro
-
Costică Mișaca, Taco Bell: Bucătăria mexicană e nouă pentru România, dar...
Sursa: retail.ro
-
Ucraina intensifică acțiunile ofensive lângă Bahmut
Sursa: wall-street.ro