Nu numai europenii vor lansa noi măsuri împotriva Rusiei. Și americanii vor face același lucru, după ce opinia publică internațională s-a declarat profund marcată de imaginile ororilor care s-au petrecut în câteva orașe ucrainene. Crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid condamnate unanim de liderii ţărilor din spaţiul occidental care susțin că sunt gata să treacă la o penalizare dură a liderilor săi politici şi militari din Federaţia Rusă. Valul 5 de sancțiuni gândit de Uniunea Europeană (UE) lasă Rusia fără una dintre sursele importante de venit: exportul de cărbune. De pe lista pedepselor lipsește însă și acum cea mai importantă: interzicerea importurilor de petrol și gaze. În privința ei, UE are mâinile legate, căci prea multe state membre sunt dependente energetic.

Valul 5 de sancțiuni împotriva Rusiei

Aproximativ 4 miliarde de euro nu vor mai ajunge în visteria Rusiei odată cu decizia UE de a-i interzice Moscovei să mai exporte cărbune. De altfel, chiar dacă ar mai fi avut voie, rușilor le-ar fi greu să îl transporte, după ce Bruxelles-ul a blocat intrarea în porturile din UE a navelor rusești.

„Îi vom trage la răspundere pe cei responsabili de crime de război. Criminalii trebuie să plătească. După Bucha, mai mult ca niciodată Uniunea Europeană este alături de Ucraina”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Pe lista persoanelor sancționate ar urma să intre și cele două fiice recunoscute ale președintelui Vladimir Putin, Maria Putina și Katerina Tihonova. Statele Unite ale Americii (SUA) cred că liderul de la Kremlin și-ar putea ascunde unele dintre active prin intermediul lor, conform unui înalt oficial al administrației americane.

„Avem motive să credem că Putin și mulți dintre prietenii săi și oligarhii își ascund averea, își ascund bunurile, cu ajutorul membrilor familiei”, a declarat oficialul.

„Va include interzicerea tuturor investiţiilor noi în Rusia şi sancţiuni sporite asupra instituţiilor financiare şi întreprinderilor de stat, precum şi noi sancţiuni asupra oficialilor guvernamentali ruşi şi a familiilor acestora”, a transmis Jen Psaki, purtător cu cuvânt Casa Albă.

România, puțin dependentă de gazul rusesc

De pe lista măsurilor lipsește ceea ce lumea așteaptă cel mai mult, anume interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia, sancțiune greu de implementat, dat fiind că multe state membre depind energetic de Moscova din acest punct de vedere.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Germania, Italia, Polonia și Ungaria importă jumătate din necesarul de gaze din Rusia. Bulgaria și Finlanda stau și mai rău. Consumă gaz rusesc în proporție de 90, respectiv 99%, iar Kremlinul se folosește de acest avantaj pentru a șantaja Occidentul și pentru a-și finanța conflictul militar deschis în Ucraina.

În schimb, România este mai puțin dependentă de gazul rusesc în comparație cu alte teritorii. Noi importăm doar 10%. „Avem două opţiuni. Una este sa gasim surse alternative, fie de producţie internă. Vorbim deja de un zăcământ din Marea Neagră care ar putea să înceapă exploatarea în această vară. Fie surse alternative de import”, a explicat Mihnea Cătuți, expert în energie.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.