Patriarhul Kiril I al Moscovei a ținut duminică o slujbă pentru soldații ruși în care le-a cerut să își apere țara „așa cum numai rușii o pot face”, în timp ce Moscova continuă conflictul armat în Ucraina. Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a spus unui grup de militari că Rusia este „iubitoare de pace” și că a suferit mult din cauza războiului.

Patriarhul Kiril al Moscovei le-a cerut soldaților ruși să-și apere țara „iubitoare de pace”

La Catedrala principală a forțelor armate inaugurată în urmă cu doi ani în Kubinka, în afara Moscovei, patriarhul Kiril a spus unui grup de militari că Rusia este o țară „iubitoare de pace”, care a suferit mult din cauza războiului.

„Nu ne străduim în niciun caz să pornim la război sau să facem ceva care ar putea să le facă rău altora. Dar am fost educați de-a lungul istoriei să ne iubim patria. Și vom fi gata să o apărăm, așa cum numai rușii își pot apăra țara", a declarat patriarhul.


  • Patriarhul Kiril este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Anterior, capul bisericesc a făcut declarații în care a apărat acțiunile Rusiei în Ucraina, afirmând că el vede invazia ca pe un bastion împotriva unei culturi liberale occidentale pe care o consideră decadentă, mai ales în ceea ce privește acceptarea homosexualității.

La predica sa de duminică, patriarhul Kiril a spus și că simte îngrijorare pentru oamenii afectați de campania militară din Ucraina. Sprijinul său pentru intervenția Rusiei asupra țării vecine a stârnit furia unora din cadrul Bisericii Ortodoxe.

Presa grecească: Războiul, condamnat de patriarhii din România, Georgia și Bulgaria/Izolarea patriarhului Kiril

Patriarhiile din România, Georgia și Bulgaria s-au mobilizat puternic pentru a opri războiul, lansând critici împotriva patriarhului Kiril. Preafericitiul Ilia, patriarh al Georgiei, a transmis într-un mesaj către enoriași că „din păcate, ostilitățile din partea Rusiei continuă în Ucraina, cu costul a mii de vieți”. „Doamne, salvează Ucraina, salvează Georgia și lumea”, a conchis el.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Patriarhul Ilia a fost apropiat de pozițiile lui Kiril în ceea ce privește autocefalia Ucrainei, în pofida poziției Moscovei față de Abhazia și Osetia. Acum, în schimb, se distanțează de Biserica Rusă.

Aceeași poziție față de evenimentele din Ucraina o are și Patriarhia România, care s-a aflat din prima zi de război de partea refugiaților, exprimându-și îngrijorarea față de „un război început de Rusia împotriva unui stat suveran și independent”.

Și Bulgaria s-a distanțat de Biserica Rusă și și-a exprimat ajutorul pentru poporul ucrainean. Patriarhul Neofit a spus: „Să ne deschidem inimile către frații noștri atacați și să-i ajutăm cu orice ocazie în încercarea pe care o trăiesc în aceste zile, când întreaga lume este alături și oferă toată asistența și sprijinul posibil Ucrainei rănite”.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Serbia, singura susținătoare a Rusiei

Chiar dacă vorbește despre pace, patriarhul Porfirie al Serbiei trimițând ajutor financiar Bisericii Orotodoxe Ucrainene, teritoriul situat la răscrucea Europei Centrale cu Europa de Sud-Est este poate singurul de partea Moscovei.

Opțiunea de a-l exclude pe Epifanie, care a fost recunoscut de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, arată că Biserica Sârbă rămâne ferm de partea Moscovei. Bisericile Poloniei, Cehiei și statelor baltice sunt împotriva războiului, în timp ce Mitropolitul Vilniusului și Lituaniei, Inocenție, a dat publicității o declarație dură împotriva Moscovei.

„Vreau sincer să spun că noi, creștinii ortodocși din Lituania, avem ocazia să decidem liber cu privire la treburile interne ale Bisericii și ne vom lupta pentru o și mai mare independență, cu credința că Domnul ne-o va da la vremea potrivită. Trăim într-o țară liberă, democratică. Lituania nu este Rusia. Este o țară diferită, o societate diferită, cu propriul său climat spiritual și moral”.

Citeste si:
Procurorul general al Ucrainei: Soldații ruși folosesc tot mai...
Procurorul general al...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.