Ucraina foloseşte un program de recunoaştere facială pentru identificarea soldaţilor ruşi care au fost ucişi pe teritoriul său, marcând astfel o evoluţie majoră pentru o tehnologie controversată, au declarat mai mulţi experţi pentru AFP.

Program de recunoaştere facială a soldaților ruși

Autorităţile de la Kiev au dat asigurări că informaţiile obţinute graţie acelui software vor fi folosite pentru identificarea şi anunţarea familiilor defuncţilor, ocolind în acest fel filtrul propagandei ruse de război. Deşi acest software de inteligenţă artificială, dezvoltat de compania americană Clarview AI, poate ajuta familiile îndurerate, riscul său de erori este însă considerabil.

"Dacă sunteţi un părinte rus care este anunţat că fiul lor a fost ucis şi acest lucru este fals, se intră într-o dilemă etică de o mare complexitate", a subliniat Jim Hendler, directorul Institutului pentru exploatarea datelor şi a aplicaţiilor din cadrul Institutului Politehnic Rensselaer din statul american New York.

Clearview AI a afirmat că a oferit liderilor politici ucraineni acces gratuit la serviciile sale, ce permit obţinerea unei corespondenţe între imagini difuzate pe internet şi fotografii salvate online pe serverele companiei de către utilizatori care încearcă să identifice o anumită persoană.

"Liderii ucraineni care au obţinut acces la Clearview AI şi-au exprimat entuziasmul şi noi ne aşteptăm la solicitări suplimentare din partea lor", a declarat într-un comunicat CEO-ul şi cofondatorul companiei, Hoan Ton-That.

Rusia a anunțat că 498 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul războiului

Viceprim-ministrul ucrainean Mihailo Fedorov a publicat miercuri pe serviciul de mesagerie online Telegram un mesaj în care a precizat că ţara lui foloseşte "inteligenţa artificială" pentru a compara profilurile soldaţilor ruşi de pe reţelele de socializare cu fotografii ale unor cadavre şi pentru a anunţa familiile îndoliate în legătură cu moartea acestor militari.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

El a mai spus că unul dintre obiective este "spulberarea mitului unei operaţiuni speciale", referindu-se la terminologia utilizată de Moscova pentru a descrie invazia militară din Ucraina. Autorităţile ucrainene nu au dat curs solicitărilor AFP de a comenta declaraţiile făcute de Mihailo Fedorov.

Moscova a raportat oficial 498 de soldaţi ruşi care au fost ucişi de la începutul conflictului din Ucraina, însă acest număr nu a mai fost actualizat de câteva săptămâni. NATO estimează că numărul militarilor ruşi ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi în Ucraina se ridică la circa 40.000.

Clearview AI pentru identificarea morţilor

Folosită de acum înainte ca instrument de război, recunoaşterea facială a generat numeroase controverse, inclusiv despre ameninţările pe care această tehnologie le aduce asupra protejării vieţii private şi despre erorile comise de algoritmii acestui software în identificarea corectă a persoanelor de culoare.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Potrivit experţilor, folosirea Clearview AI pentru identificarea morţilor se poate dovedi problematică, mai ales pentru că răniţii de pe câmpul de luptă sunt susceptibili să prezinte o schimbare considerabilă a trăsăturilor faciale.

"Una dintre problemele cele mai cunoscute ale acestei tehnologii este că ea nu este perfectă", a explicat Eric Goldman, co-director al Institutului pentru dreptul la tehnologii de vârf din cadrul Facultăţii de Drept de la Universitatea Santa Clara. "Ea comite uneori erori de identificare, care pot schimba cursul unei vieţi", a adăugat el.

Programul permite identificarea identității fără a fi nevoie de amprentele digitale

Acelaşi profesor universitar recunoaşte totuşi că tehnologiile ar putea veni în ajutorul familiilor rămase fără veşti de la rudele lor plecate la război.

Citeste si:
Procurorul general al Ucrainei: Soldații ruși folosesc tot mai...
Procurorul general al...

"Putem să ne imaginăm situaţii în care ar fi de dorit să putem reduce numărul soldaţilor dispăruţi", a adăugat Eric Goldman. Profesorul american nu consideră însă că recunoaşterea facială ar reprezenta soluţia potrivită. În scrisoarea prin care şi-a oferit serviciile în beneficiul autorităţilor ucrainene, compania Clearview AI a dat asigurări că software-ul său are o mare utilitate.

Compania a precizat că baza ei de date conţine 2 miliarde de imagini preluate de pe VK, echivalentul rusesc al reţelei de socializare Facebook, şi permite identificarea persoanelor decedate fără a avea nevoie de amprentele lor digitale, care sunt adeseori greu de obţinut.

În ceea ce priveşte precizia tehnologiei sale de identificare a defuncţilor, Clearview AI a spus că acest program funcţionează "într-o manieră eficientă şi independent de eventualele răni de la nivelul feţei". Jurnaliştii de la AFP nu au putut să verifice aceste afirmaţii într-un mod independent, potrivit Agerpres.

Citeste si:
ISW: Iarna nu va opri înaintarea trupelor ucrainene. Care va fi...
ISW: Iarna nu va opri...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Martie 2022 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.