Şeful Comitetului de anchetă rus, Aleksandr Bastrîkin, a dispus marţi seara începerea unei investigaţii cu privire la profanarea unor morminte ale soldaţilor sovietici din cimitirul comunei Moţca, din judeţul Iaşi, potrivit agenției de presă oficială rusă TASS, care a citat un comunicat al serviciului de presă al Comitetului de anchetă. În cadrul acestei investigaţii, „preşedintele Comitetului de anchetă (rus) a dispus obţinerea informaţiilor necesare pe linia Ministerului de Externe rus”. 

Rusia deschide o anchetă care vizează România

„A.I. (Aleksandr Ivanovici) Bastrîkin a dispus Comitetului de anchetă al Rusiei să ia măsuri pentru stabilirea identităţii celor implicaţi cu scopul ca aceste persoane să fie aduse ulterior în faţa justiţiei conform legii prevăzute în acest sens”, conform textului.

Instanţa însărcinată cu principalele investigaţii penale în Rusia a arătat că, potrivit informațiilor de care dispune, au fost vandalizate pietrele funerare de la mormintele soldaților sovietici din cimitirul comunei Moțca din țara noastră, după ce persoane cu o identitate încă necunoscută au scris cu vopsea litera „Z” pe plăcile mormintelor soldaților ruși căzuți în luptă în timpul celor două războaie mondiale.

Pe placa funerară au fost scrise literele „V” și „Z”. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Iași au informat luni că polițiștii ieșeni au demarat o anchetă și au întocmit un dosar penal după ce au fost vandalizate pietrele funerare cu pricina.

„(...) În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, iar cercetările sunt continuate pentru identificarea autorului, stabilirea întregii situaţii de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun", a declarat Ioana Bîlea, purtătoare de cuvânt în cadrul IPJ Iaşi.

Ce înseamnă litera Z, simbolul războiului pentru Rusia

Analiștii și experții militari au observat pentru prima dată misterioasa literă în formă de „Z” pictată manual pe tancurile și camioanele militare rusești adunate la granița cu Ucraina pe 19 februarie, Vladimir Putin declanșând războiul în data de 24 februarie.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Pe măsură ce a început invazia Rusiei, mai multe echipamente militare au fost marcate cu Z-uri, precum și alte litere, inclusiv „O”, „X”, „A” și „V”. Literele erau, de obicei, încadrate de pătrate, triunghiuri și alte forme geometrice pictate. Trebuie menționat că „Z” nu există în alfabetul chirilic rus.

Teoria unor specialiști militari pentru a explica acest fapt este că literele au fost scrise în funcție de zonele în care sunt staționate de regulă trupele moscovite, „Z”, probabil, fiind pentru Zapad (vest).

Alții sunt de părere că însemnările au fost făcute pentru a evita atacarea accidentală, în vreme ce unii experți ruși pro-Kremlin spun că litera reprezintă numele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar „V” cea a președintelui rus Vladimir Putin.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Ministerul rus al Apărării nu a comentat speculațiile, în schimb a postat pe contul său de Instagram că „Z” înseamnă „Za pobedu” ( n. r. „pentru victorie”) și „V” reprezintă „puterea adevărului”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Martie 2022 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.