Războiul din Ucraina a intrat în ziua 26 și încep să apară tot mai multe imagini de pe câmpul de luptă. Într-o astfel de filmare, publicată pe rețelele de socializare, se poate vedea un soldat ucrainean în timp ce își face semnul crucii înainte de a lansa o rachetă antitanc. Pe fundal se aude cum acesta discută cu un alt coleg despre cum să ia în vizor blindatul. 

 

Filmare de pe front. Un soldat ucrainean și-a făcut cruce înainte să distrugă un tanc rusesc

  • Vezi tancul?
  • Da, îl văd.
  • Un **** umbă pe el.
  • Da, îl văd.
  • Îl vezi?
  • Da.
  • Hai atunci, la treabă. Haide. **** ăștia trebuie să ardă. Haide.
  • Doamne ajută! (își face semnul crucii - se observă în reflexia ecranului, secunda 20)
  • Uite, **** se urcă pe el.
  • Îl văd, îl văd.
  • Hai, țintește. Vezi să nu pornească (tancul).
  • Acum, lansez.

Tancul rusesc a fost lovit în plin și distrus. Chiar dacă armata ucraineană, dar și presa internațională au lăudat sistemele de rachete antitanc Javelin, cei doi soldați din aceste imagini au utilizat sistemul Stugna-P. Acesta din urmă este cel mai des folosit, fiind parte din dotarea standard a forțelor Ucrainei.

O unitate ucraineană reciclează în Kiev armament rusesc pentru forțele ucrainene

În unele cazuri, rachetele pe care armata ucraineană le foloseşte pentru a ţinti trupele invadatoare ale Moscovei sunt de fapt ruseşti, potrivit CNN.

„Noaptea trecută noi am trimis forţelor armate ucrainene 24 de rachete Uragan care trebuiau să ajungă aici ca să zboare deasupra oraşelor noastre”, afirmă Iuri Golodov, comandant adjunct al uneia din Forţele teritoriale ucrainene şi militar în retragere al marinei ucrainene.

„Le-am capturat intacte, le-am dat armatei ucrainene în cursul nopţii şi acum aceasta le-a trimis înapoi împotriva lor”, adaugă Golodov.

„Tot ce luăm de la armata rusă transferăm către forţele armate ucrainene', explică el.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Mare parte din echipamentul folosit de forțele moscovite este similar sau identic cu cel utilizat de soldaţii ucraineni, aşa că sunt familiarizaţi cu manevrarea lui.

„Datează din timpul Uniunii Sovietice. Este destul de fiabil. Totul este în stare de funcţionare. Pare armament vechi, dar, în realitate, dacă e folosit corect, ne va servi multă vreme”, spune Golodov.

El susţine că batalionul său este responsabil şi cu capturarea unora din echipamentele din depozit.„Noi suntem un batalion de forţe speciale de recunoaştere care activează în spatele liniilor inamice. Misiunea noastră este să distrugem aprovizionarea armatei ruse - muniţii, combustibili, hrană”, explică oficialul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Martie 2022 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.