Ucraina este în cea de-a 26-a zi de război și, pe lângă pierderile înregistrate, are în palmares și câștiguri: a eliminat 6 din cei 20 de generali trimiși de Rusia pe front. Conform declarațiilor consilierului ministrului ucrainean de Interne, Vadim Denisenko, făcute la postul de televiziune local Rada, nici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial Uniunea Sovietica nu a pierdut atât de mulţi generali în aproape o lună de conflict. 

Armata rusă a pierdut 6 din cei 20 de generali trimiși în Ucraina

Primul general rus care a fost ucis în conflictul armat din Ucraina a fost Magomed Tușaev, care a murit în data de 26 februarie, lângă Kiev. La 15 martie și-a pierdut viața generalul Oleg Mitiaev, comandant al unei divizii ruse motorizate.

General-maiorul Vitali Gherasimov, şef de stat major şi prim-adjunct al comandantului Armatei 41-a din cadrul Districtului militar Centru al Rusiei, a fost ucis în luptele de la Harkov, iar generalul Andrei Kolesnikov - comandantul Armatei a 29-a din cadrul Districtului militar Est (Extremul Orient) al Federaţiei Ruse - la 11 martie, iar al șaselea lichidat a fost Andrei Suhovețki.

„Ca urmare a daunelor provocate de incendiu asupra inamicului, comandantul Armatei a 8-a Combinate din Districtul Militar de Sud al Forțelor Armate ale Federației Ruse, generalul-locotenent Andrei Mordvicev, a fost distrus”, a precizat Statul Major General al Ucrainei, într-un comunicat.

Generalii ruși lichidați pe frontul ucrainean (lista completă)


  • general-maior Andrei Suhovețki (47 de ani)

  • general-maior Vitali Gherasimov (44 de ani)

  • general-maior Andrei Kolesnikov (45 de ani)

  • general-maior Oleg Mitaev (48 de ani)

  • general-locotenent Andrei Mordvicev (46 de ani)

  • general-maior Magomed Tușaev (mâna dreaptă a sângerosului Ramzan Kadîrov, președintele republicii autonome Cecenia și aliatul lui Putin)

Colonei ruși omorâți de ucraineni (lista e incompletă)


  • colonel Andrei Zaharov

  • colonel Serghei Porohnia

  • colonel Igor Nikolaev

  • colonel Serghei Suharev

  • locotenent-colonel Iuri Agarkov

  • locotenent-colonel Dmitri Sofronov

  • locotenent-colonel Mihail Iermolin

General SUA, despre pierderile forțelor moscovite

David Petraeus, fost şef al CIA şi fost general al Armatei SUA în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan, spune că este un lucru extrem de neobişnuit ce se petrece în Ucraina. Oficialul este de părere că armata rusă se confruntă cu probleme grave de sistem din moment ce 6 din cei 20 de generali prezenți pe câmpurile de luptă din Ucraina și-au pierdut viața.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Este un lucru foarte, foarte neobișnuit. Asta în primele trei săptămâni. Și aceștia sunt generali cu rang destul de înalt. Concluzia este că dispozitivul lor de comandă și control nu funcționează. Comunicațiile lor au fost blocate de ucraineni. Comunicațiile lor securizate nu au funcționat. A trebuit să meargă pe un singur canal. Acesta poate fi blocat. Și exact asta au făcut ucrainenii. Ei folosesc telefoane mobile. Ucrainenii au blocat prefixul pentru Rusia, așa că nu au funcționat. Apoi au dat jos 3G. Ei fură literalmente telefoane mobile de la civili ucraineni pentru a comunica între ei", a declarat Petraeus pentru CNN.

Generalul american are şi o explicaţie practică pentru modul în care au fost ucişi generalii ruşi. Petraeus susține că, enervați de lipsa de inițiativă a soldaților și subofițerilor, generalii au mers personal în prima linie pentru a da ordine, fiind astfel luați în vizor de lunetiști.

Citeste si:
Un nou atac cu rachete al armatei ruse asupra Kievului
Un nou atac cu rachete al...

„Deci, ce se întâmplă? Coloana este oprită. Un general nerăbdător stă acolo în spate, în vehiculul lui blindat. Merge în față să afle ce se întâmplă, pentru că nu există inițiativă. Nu există un corp de subofițeri. Recruții nu au inițiativă, așteaptă să li se spună ce să facă. Iar când generalul ajunge în față, ucrainenii au lunetiști foarte, foarte buni și îl iau în vizor", a mai declarat Petraeus.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Martie 2022 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.