Grupul de hackeri Anonymous susține că a spart serviciile rusești de streaming Wink și Ivi plus canalele TV în direct Russia 24, Channel One și Moscow 24 pentru a difuza imagini reale ale invaziei din Ucraina și un mesaj anti-război. 
 

 

Anonymous susține că a spart mai multe canale TV din Rusia

Forța mașinii de propagandă de stat a fost mobilizată pentru a prezenta invazia Rusiei ca pe o campanie defensivă pentru „eliberarea” Ucrainei. Presa de stat s-a concentrat pe așa-zisa protecție a Donbasului, atacat de Kiev. „Situația noastră este foarte îngrijorătoare. Inamicul ne atacă pozițiile, intră în casele oamenilor”, declara vineri Leonid Pasechnik, liderul republicii autoproclamate din Lugansk, la Rossiya-24.

„Ucraina a lansat trei rachete asupra Republicii Populare Donețk în ultimele șapte minute”, era o burtieră de la Pervîi Kanal.

Toate știrile respectă discursul președintelui rus Vladimir Putin despre conflictul armat. Vineri nu s-a făcut nicio referire la atacul asupra capitalei Ucrainei. „Kievul, oraș în care locuiesc civili, nu a fost bombardat de nimeni. Nu a existat nicio teroare acolo sau instrucțiuni pentru a provoca o astfel de teroare”, a declarat la Pervîi Kanal analistul Artyom Sheinin, contrazicând realitatea.

„Oamenii din orașul Harkov au o singură problemă cu armata rusă: ”De ce i-a luat atât de mult să ajungă?””, a spus o celebră prezentatoare propagandistă Olga Skabeyeva, poreclită și „păpușă de fier de la Putin TV”, adică Rossiya 1.

CNN a transmis că, în vreme ce televiziunile occidentale dădeau imagini în direct cu atacurile rusești asupra Kievului, canalul de stat de la Moscova difuza imagini dramatice, înregistrate în avans, cu tancuri și soldați ruși primiți cu bucurie în Donbas.

Termeni precum „atac” sau „invazie”, interziși presei în Rusia

Roskomnadzor, autoritatea de reglementarea a comunicaţiilor din Rusia, a dat ordin presei ruse să nu utilezeze cuvintele „invazie” sau „atac” atunci când face referire la situaţia din Ucraina. „Subliniem că doar sursele oficiale ruse dispun de informaţii actuale şi fiabile", se arată în comunicatul Roskomnadzor. Presa rusă poate scrie despre acțiunea din Ucraina folosind sintagma „operațiune militară specială”, care are drept scop „menținerea păcii”.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Hackerii susțin că au spart site-ul serviciului secret rus FSB

Atacul cibernetic al hackerilor Anonymous vine la puțin peste o zi după ce au revendicat un atac asupra site-ului Serviciului Federal de Securitate din Rusia. De la începutul conflictului militar din Ucraina gruparea a revendicat mai multe atacuri cibernetice asupra unor site-uri oficiale ruse.

În data de 28 februarie, la câteva zile de la începerea războiului, timp de câteva minute, site-urile agențiilor de presă de stat TASS și RIA Novosti, al cotidianului Kommersant, al ziarului pro-Kremlin Izvestia şi al revistei Forbes Russia au afişat un mesaj care cerea „încetarea" invaziei ruse din Ucraina.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Pe 26 februarie, site-urile Kremlinului, Dumei - camera inferioasă a parlamentului rus - și Ministerului rus al Apărării, au fost scoare din funcțiune, într-un atac anunțat de Anonymous, pe Twitter.



Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Martie 2022 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.