Armata rusă își continuă luni ofensiva în Ucraina, în acest momente încercând să încercuiască capitala Kiev. Așadar, asaltul militarilor lui Vladimir Putin se concentrează într-un punct anume, căci președintele rus își dorește să pună mâna pe toate orașele-port de la Marea Neagră și Marea Azov. 

Strategia rușilor. Vladimir Putin vrea sudul Ucrainei

Ceea ce se voia un atac fulger a devenit o luptă prelungită în Ucraina. Armata rusă își continuă luni ofensiva. Din primele zile de război, harta bombardamentelor Rusiei arăta punctele de interes ale liderului de la Kremlin: orașele-port ale Ucrainei. Ca strategie avem Odessa și Mariupol. Și în Nikolaev au fost bombardamente, unde punctul central era aeroportul orașului.

Atacuri repetate au fost și în Kiev, dar capitala, și la această oră, în a 12-a zi de conflict, este în picioare. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că au pierdut Herson, Berdeansk, Energodar, Cernobîl și Insula Șerpilor.

În ultimele zile s-a tras în Cernihiv și Harkov, iar în ziua 11 de război în Irpin, Hostomel și Makariv. Din Irpinului au venit relatări că rușii au omorât civili care încercau să se evacueze pe jos, pe sub un pod dinamitat anterior de armata ucraineană, pentru a împiedica avansul convoiului militar rus cantonat de o săptămână la periferia capitalei.

Forțele de rezistență au anunțat că duc lupte grele cu trupele invadatoare în Cernihiv. Scopul bombardamentelor este sugrumarea Kievului, pentru a lansa un asalt decisiv. Aceeași strategie o folosesc rușii și în Harkov, oraș care dă semne că nu mai rezistă mult, fiind intens bombardat.

Occidentul nu-și asumă o zonă de excludere aeriană în Ucraina

Volodimir Zelenski cere în continuare o zonă de excludere aeriană din partea NATO, adică să nu mai fie permis survolul pe cerul Ucrainei pentru nicio aeronavă rusească, în caz contrar să fie interceptată de aliați. Organizația Nord Atlantică refuză. Vladimir Putin spune că această mișcare ar înseamna război mondial, iar președintele Ucrainei acuză Occidentul că, prin reticență, este păraș la crimă.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Asediul rușilor a continuat în Nikolaiev și Mariupol, iar un asalt decisiv este așteptat în următoarele ore în Odessa, a transmis președintele Ucrainei. Vladimir Putin vrea tot sudul Ucrainei pentru a-i închide țării accesul la mare. Astfel, va ajunge cu teritoriul rus până la granița cu România și implicit cu NATO.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.