Război Rusia - Ucraina, ziua 12. Oamenii fug în continuare din Ucraina în țările vecine, în vreme ce armata lui Vladimir Putin crește ritmul și puterea bombardamentelor. În multe zone, printre care Kiev, Irpin sau Harkov, situația este critică. Duminică, președintele rus a avertizat, în timpul unei convirbiri telefonice cu Emmanuel Macron, că își va atinge obiectivele „fie prin negociere, fie prin război”.

 

Război Rusia - Ucraina, ziua 12

UPDATE 21:26 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat luni că Polonia nu are în vedere să trimită Ucrainei avioane de luptă.

UPDATE 20:28 Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a pronunţat luni, la Strasbourg, pentru continuarea impunerii de sancţiuni dure împotriva Rusiei, potrivit Agerpres.

UPDATE: 20:06 Un oficial de la Washington, citat de postul CNN, a transmis că SUA iau în considerare furnizarea de sisteme antiaeriene statelor din flancul estic al NATO.

UPDATE 19:29 Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a afirmat că poate deveni mai greu de transportat arme către Ucraina în zilele următoare.

„Este esenţial ca ceea ce trimitem să fie ceea ce (preşedintele Ucrainei Volodimir) Zelenski cere. El ştie de ce are nevoie armata lui. S-ar putea să devină mai greu în zilele următoare şi va trebui să găsim alte modalităţi pentru a gestiona'' situaţia”, a spus oficialul.

UPDATE 18:53 Atac cu rachete în Donețk.

UPDATE 18:20 Ucraina: Cadavrele a 13 civili au fost scoase din moloz după un atac aerian lansat luni asupra unei fabrici de pâine în oraşul ucrainean Makariv din regiunea Kiev.

UPDATE 17.36 Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit luni iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar.

UPDATE 16:50 A treia rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană a început luni după-amiază în Belarus.

UPDATE 16:30 „Delegaţia ucraineană a sosit la Belovejskaia Puşcia (un parc naţional situat la frontiera între Belarus şi Polonia), la bordul a două elicoptere, pentru negocieri cu Rusia", a anunţat agenţia de presă TASS.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

UPDATE 16:13 Comisia Europeană (CE) vrea ca Uniunea Europeană să scape de dependența energetică față de Rusia, transmis luni președinta CE, Ursula von der Leyen. Germania consideră „esențiale” momentan importurile de energie rusă, a continuat oficialul CE.

„Trebuie să scăpăm de dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia", a declarat Ursula von der Leyen la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu premierul italian Mario Draghi, potrivit DPA.

UPDATE 15:36 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni agenţiei Reuters că atacurile ruse se vor opri„într-o clipă” dacă Ucraina îndeplinește mai multe condiții: să înceteze rezistența, să își modifice Consituția pentru a recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia și să recunoască independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

„Suntem pe cale să încheiem într-adevăr demilitarizarea Ucrainei. O vom încheia. Dar principalul este ca Ucraina să îşi înceteze acţiunile militare. Ei trebuie să înceteze acţiunile militare şi atunci nimeni nu va trage", a mai spus el.

UPDATE 15:25 AFP: Ucraina scoate în fața presei soldați ruși capturați pentru a se căi, într-o practică îndoielnică de instrumentalizare a prizonierilor de război în scopuri propagandistice.

UPDATE 14:10 Rusia vrea o întâlnire cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pe tema securității nucleare a Ucrainei, dar nu la Cernobîl, a transmis ambasadorul rus pe lângă organismele internaționale de la Vierna, Mihail Ulianov, potrivit EFE.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

UPDATE 13:30 Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni internaționale împotriva Rusiei, propunând un boicot asupra petrolului și a altor produse rusești și oprirea exporturilor spre Rusia.

„Dacă invazia continuă şi Rusia nu îşi abandonează planurile împotriva Ucrainei, atunci este nevoie de un nou pachet de sancţiuni, de dragul păcii", a transmis el printr-un mesaj video.

„Boicotaţi importurile din Rusia. Dacă nu aderă la regulile civilizate, atunci ar trebui să nu mai primească bunuri şi servicii din partea civilizaţiei. Să fie hrăniţi de război”, a completat președintele ucrainean.

UPDATE 12:20 Nouă morţi, după bombardarea aeroportului de la Viniţia, au anunțat salvatori ucraineni, relatează AFP.

UPDATE 12:00 Rusia a boicotat luni audierile în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de la Haga în cadrul procedurii inițiate de Ucraina, care va argumenta că Moscova a interpretat eronat legea cu privire la genocid pentru a-și justifica atacul asupra Ucrainei și va cere un ordin de rugență pentru stoparea ostilităților, scrie Reuters și AFP. Audierile au început la 09:00 GMT la CIJ fără o prezență juridică din partea Rusiei.

Citeste si:
Războiul s-a mutat în Rusia. Ce este obligată să facă armata lui...
Războiul s-a mutat în Rusia....

UPDATE 11:45 Liderul localității Hostomel din apropiere de Kiev a fost ucis, au anunțat autoritățile locale, potrivit DPA. Armata rusă l-a împușcat deliberat pe Iuri Prilipko, a transmis luni pe Facebook consiliul local.

„A murit în timp ce distribuia pâine celor înfometaţi şi medicamente celor bolnavi", a precizat consiliul local.

UPDATE 10:00 Marcel Ciolacu: „România nu are niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia și nu cred că România va intra într-un conflict armat cu Rusia”. Liderul PSD a spus că întreaga Europă va fi afectată economic de război.

UPDATE 09:30 Mai multe state occidentale, printre care SUA și Marea Britanie, au cerut Interpol să suspende Rusia din rândurile organizației, a transmis luni ministrul de Interne britanic, Priti Patel, potrivit AFP. Alături de Marea Britanie şi Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă au cerut „suspendarea imediată a accesului Rusiei la toate sistemele” organizaţiei de cooperare poliţienească, cu 194 de membri.

UPDATE 08:20 Oficiali americani: Rusia recrutează mercenari sirieni a lupta în războiul din Ucraina.

UPDATE 08:10 Rușii vor „opri focul” și vor deschide coridoare umanitare în Ucraina, astăzi, la ora 10:00, conform agenției de presă Interfax. Coridoarele în cauză sunt din Kiev, Mariuopol, Harkov și Sumy.

UPDATE 07.15 Rusia: Peste 4.500 de manifestanți împotriva conflictului militar din Ucraina au fost arestați (ONG).

UPDATE 07:00 Armata ucraineană susține că Rusia vrea să ia cu asalt Kievul. Trupele ruse „au început să acumuleze resurse pentru a asalta Kievul”, se arată într-un raport publicat în urmă cu puțin timp de statul major al forțelor armate ale Ucrainei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Martie 2022 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.